Na Dunaju se hladijo z zelenimi strehami

Samo z zelenjem lahko zatremo visoke temperature, ki so zajele večji del Evrope.

Objavljeno
13. avgust 2015 16.02
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana − To poletje, ko je Evropa postavljala vročinske rekorde, se je veliko ljudi skrivalo po klimatiziranih pisarnah in stanovanjih pa tudi parkih in vrtovih. Zelene sence v teh vročih dneh še kako hladijo, na Dunaju pa so se posebej posvetili ozelenitvam streh v mestnem jedru − njihov razcvet spodbujajo s subvencijami, strokovno pomočjo in natančnim popisom potencialnih in obstoječih zelenih površin.

»Mestni politiki na Dunaju radi poudarijo, da je kar polovica dunajskih površin zelenih. Kljub temu se v vročinskem valu različne soseske različno uspešno spoprijemajo s problemom previsokih temperatur. Nekatere so od zelenih površin namreč precej oddaljene ali pa so te zelo omejene − v strogem centru delež zelenih površin znaša le deset odstotkov. Za gradnjo velikih parkov v gosto poseljenem mestu seveda ni prostora, vendar velik potencial nosijo strehe stavb, kjer v mestih najdemo izredno veliko neizkoriščenega prostora, na Dunaju kar 5242 hektarov in od tega le pet odstotkov z vegetacijo,« pravijo iz agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Samo z zelenjem lahko zatremo visoke temperature, s klimatskimi napravami in izolacijo vročino zgolj preusmerimo drugam. Zelenjavne in cvetlične grede poleg hlajenja ponujajo še doma pridelano zelenjavo in cvetlice. Zelene površine na strehah pa razbremenijo tudi kanalizacijo, saj vegetacija prepusti le 30 odstotkov padavin v cestne odtoke.

Kataster in subvencije

Ali je streha primerna za rastlinsko domovanje, je odvisno predvsem od njenega nagiba, nagnjenost do pet stopinj z vsaj tridesetimi centimetri substrata že nudi odlično bazo za zelenjavo, rože, mah in podobno. Seveda je pri načrtovanju vrta na strehi treba upoštevati tudi statiko, torej ali bo streha vrt sploh zdržala. Na Dunaju je iz katastra o potencialu za ozelenitev streh razvidno, kateri objekti so za ozelenitev primerni in kateri ne. Mesto takšno ozelenitev spodbuja s subvencijami v višini do 2200 evrov in nudi strokovna svetovanja o ustreznosti rastlinskih vrst in razporeditve. V Sloveniji takega katastra in subvencij še ne poznajo v nobenem mestu.

Novi razvojni stanovanjski projekti, kot je Seestadt Aspern na obrobju Dunaja že pred gradnjo predvidijo ozelenitev streh, in to v kar 60 odstotkih. S fotovoltaiko je zaradi naravnega hlajenja strehe tudi energetski izkoristek teh stavb veliko večji.