Na mladih gorovje Alpe oz. svet stoji

VIDEO: Mladinski parlament Alpske konvencije je pomemben korak vključevanja mladih v politiko.

Objavljeno
13. marec 2015 10.05
Posodobljeno
20. marec 2015 10.29
Špela Prelc, Delo.si, snemalec: Velibor Stančič
Špela Prelc, Delo.si, snemalec: Velibor Stančič

Ljubljana, Kamnik - Mladi parlamentarci iz sedmih alpskih držav so včeraj v veliki dvorani državnega zbora po treh dneh zasedanja v Kamniku za nekaj ur v klopeh »zamenjali« prave poslance.

10. jubilejno zasedanje: deset šol, sedem držav, ena tema

Na generalni skupščini Mladinskega parlamenta Alpske konvencije so razpravljali o ekosistemskih storitvah v času podnebnih sprememb ter politikom in novinarjem podali končne rezultate celotedenskega dela, jih posredovali pristojnim inštituacijam in uradnim organom Alpske konvencije z namenom in željami, da bi se kateri od njih tudi uresničil.

Mlade je v parlamentu sprejel predsednik DZ Milan Brglez, nagovoril pa jih je tudi generalni sekretar Alpske konvencije Markus Reiterer.

Morebitni bodoči politiki so se vživeli v vloge poslancev. Usklajevanje, nesoglasja, nekaj malega prepirov in predvsem sklepanje kompromisov v angleškem jeziku so skozi sito volitev vseh predstavnikov pripeljali do končnih postulatov.

 

Pomembno je izpostaviti dejstvo, da ne gre za vsakoletno zasedanje mladih ali retorično vajo oz. kulturno ali misleno izmenjavo med mladimi, temveč zelo aktivno organizacijo, ki si prizadeva za vključevanje mladih v svet politike in prek platforme za prihodnost postati stičišče za politično dogajanje.

                                            »Press skupina« med drugim skrbi tudi za izdajo YPAC časopisa.

Vsako leto dogodek gosti ena izmed sodelujočih šol, tokratno organizacijo jubilejnega 10. srečanja je prevzela Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, v sodelovanju z Občino Kamnik, Ministrstvom za okolje in prostor, ki koordinira izvajanje Alpske konvencije v Sloveniji in Stalnim sekreteriatom Alpske konvencije. Slovenija se na srečanjih, ki ga vsako leto organizira druga šola, predstavlja le z dvema šolama: II. gimnazijo Maribor in tokratno gostiteljico.

Več si oglejte v videoprispevku

Alpe imajo kot največji enotni naravni prostor Evrope naravovarstveni, gospodarski, ekološki in izjemen kulturni pomen.