Nagrada Alpske konvencije Mojci Stubelj Ars

Sekretariat Alpske konvencije vsaki dve leti podeli nagrade za mlade znanstvenike za raziskave, povezane z Alpami.

Objavljeno
19. september 2014 15.59
Mojca Stubelj Ars
B. T., gospodarstvo
B. T., gospodarstvo

Ljubljana − Stalni sekretariat Alpske konvencije želi z nagradami za mlade znanstvenike spodbuditi mlade, da raziskujejo tematike, ki so neposredno povezane z Alpami. Letos sta bili v opsredju temi energije in trajnostnega turizma. Prispele diplomske, magistrske in doktorske naloge je ocenila strokovna žirija, ki jo sestavljajo raziskovalci in profesorji iz različnih Alpskih držav. Avtorji najboljših del so bili razglašeni včeraj na Forumu Alpinum 2014 v italijanskem mestu Darfo Boario Terme.

Med prejemniki nagrade Alpske konvencije za dela, ki imajo pomemben prispevek k razumevanju in snovanju trajnostnega razvoja in politik v širšem alpskem prostoru, je letos prvič slovenska znanstvenica. Ekologinja Mojca Stubelj Ars je doktorica okoljskih znanosti, njeno doktorsko delo se namreč osredotoča na podporo odločanja pri uvajanju trajnostnega razvoja v zavarovanih območjih na področju okoljske vzgoje in ekoturizma. Doktorat je opravila na Univerzi v Novi Gorici.

Med doktorskim usposabljanjem je Stubljeva kot Fulbrightova štipendistka eno akademsko leto raziskovala na havajski univerzi. V Sloveniji je raziskovala področji okoljske vzgoje in infrastrukture gorskih koč v Triglavskem narodnem parku. Trenutno je zaposlena na regijski razvojni agenciji RRA Severne Primorske, kjer kot udeleženka operacije podjetno v svet podjetništva 2014 razvija lastno podjetniško idejo. Ta je namenjena izobraževanju otrok, ki na inovativen in zabaven pristop spodbuja domišljijo, učenje svetovljanstva in tujih jezikov.