Nagrada za inovativne senzorje vode

Evropska komisija bo dala dva milijona evrov za brezžične senzorje z lastnim napajanjem.

Objavljeno
04. maj 2017 17.58
VODOVODNE CEVI V BEGANTOVEM GRABNU, OBČINA DRAVOGRAD
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Bruselj - Evropska komisija je danes predstavila novo nagrado v okviru programa Obzorje 2020 za spodbujanje inovativnih rešitev za spremljanje vodne infrastrukture (H2020-POWERWATERPRIZE-2017).

Kandidati so vabljeni, da razvijejo brezžične tehnologije s samodejnim napajanjem za spremljanje stanja vodnih virov in infrastrukture v realnem času. Na razpis se lahko prijavijo inovatorji, univerze, mala in srednje velika podjetja ali nevladne organizacije posamično ali skupaj. Komisija bo na podlagi pozitivnega učinka predlogov ter njihove zanesljivosti in inovativnosti podelila nagrado, ki bo znašala dva milijona evrov.

Evropska komisija pričakuje, da bodo vodovodna podjetja in tudi lokalne skupnosti dobile tehnologijo za nadzor vode. To naj bi bile mreže brezžičnih senzorjev, ki v realnem času posredujejo podatke v bazo, vse to pa naj bi počeli z lastno proizvodnjo energije.

Najmanj, kar morajo senzorji zagotavljati, so podatki o dobavi in porabi vode v sistemih, ob tem pa tudi podatke o izgubah vode zaradi puščanja cevi. Vsak senzor mora biti opremljen z enoto, ki zajema energijo iz okolice, poleg tega mora imeti enoto za shranjevanje in tudi uravnavanje napetosti elektrike.

Rešitev mora temeljiti na enem ali inovativni kombinaciji več virov energije. Evropska komisija navaja, da je to lahko svetloba, radijske frekvence elektromagnetnega sevanja in gibanje, v kar šteje tudi tok tekočin.