Največ rezerve energijske učinkovitosti v debelini fasade

Večina gospodinjstev si želi z učinkovito rabo energije predvsem zmanjšati stroške.

Objavljeno
02. oktober 2012 20.42
uho*Topniska
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana - Slovenci smo vse bolj energijsko učinkoviti, a izzivov je, predvsem pri prometu, še veliko. Tako so pokazali rezultati četrtega vala merjenja Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012.

Odstotek gospodinjstev, ki razmišlja o tem, kako bi učinkovito rabili energijo, se je z lanskih 69 odstotkov povečal na 80 odstotkov, je pojasnil Rajko Dolinšek, direktor agencije Informa Echo, ki vodi raziskavo REUS. Večina gospodinjstev si želi z učinkovito rabo energije predvsem zmanjšati stroške, tretjina pa se jih pri tem zaveda vplivov na okolje. Po mnenju Dolinška imamo največje rezerve v energijski učinkovitosti v debelini fasade, saj kar 38 odstotkov stavb nima ustrezne toplotne izolacije.

Velik premik se je pokazal pri delitvi stroškov ogrevanja, saj 20 odstotkov več gospodinjstev kot lani, predvsem v večstanovanjskih stavbah, stroške deli po dejanski porabi. To je po Dolinškovi oceni rezultat zakonske uredbe, subvencije in komunikacijske aktivnosti. Ljudje v večstanovanjskih stavbah ravnajo drugače kot prej, ker plačajo, kolikor porabijo, kar je bil tudi cilj akcije.

Skrb vzbujajoče je, da se kot vir energije še naprej povečuje poraba drv, ki so sporna zaradi onesnaževanja zraka. Drva za ogrevanje uporablja 39 odstotkov gospodinjstev (lani 34), poraba pa se je povečala tudi pri večstanovanjskih stavbah, in sicer s sedem na 14 odstotkov, medtem ko se je poraba daljinske toplote znižala z 12 na šest odstotkov.

Tudi pri uporabi gospodinjskih aparatov smo energijsko učinkovitejši in uporabljamo večinoma pomivalne stroje razreda A in smo pripravljeni za energijsko varčen štedilnik plačati tudi petino več.

Rezultati REUS kažejo, da je število avtomobilov na gospodinjstvo, ki imajo en avtomobil, zmanjšalo, z devet na 12 odstotkov pa se je povečalo število gospodinjstev, kjer imajo tri ali več avtomobilov ter število prevoženih kilometrov. Poleg tega šest odstotkov vprašanih v prihodnjem letu dni namerava kupiti nov avto, enak odstotek pa jih razmišlja o nakupu električnega avtomobila. Raziskavo REUS bodo prihodnje leto širili tudi na javni in storitveni sektor.