Namesto premoga v energijo za vse

Nove termoelektrarne na trdo gorivo so nepotrebne, številne ne obratujejo, poraba premoga zelo pada.

Objavljeno
31. marec 2016 20.33
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Nevladne organizacije Sierra Club, Greenpeace in CoalSwarm so izdale drugo poročilo, v katerem ugotavljajo, da medtem, ko si premogovna industrija prizadeva za gradnjo novih termoelektrarn, številne stojijo, poraba premoga pa zelo pada.

Trend upadanja porabe premoga je še posebej opazen na Kitajskem, kjer je vlada nedavno naredila prve korake za ustavitev pobeglih premogovnih investicij, za tem ko je državna poraba premoga padla za skoraj 6,4 odstotka v zadnjih dveh letih. Poročilo nakaže, da bi lahko imela načrtovana ustavitev izdajanja novih dovoljenj in gradenj v polovici kitajskih provinc posledice za 60 odstotkov predvidenih novih 460 premogovnih enot, ki že imajo dovoljenja oziroma so v postopku pridobivanja dovoljenja.

Nasedle naložbe

S tem, ko je svetovna poraba premoga v upadanju, predstavlja predvidenih 981 milijard dolarjev za gradnjo načrtovanih premogovnih projektov po svetu, ogromno investicijo v potencialno nasedla sredstva, kar bi vodilo do nadaljnjih težav svetovne premogovne industrije. »Ocenjena naložba v nove termoelektrarne pa je 1,5-krat višja od zneska, za katerega Mednarodna agencija za energijo (IEA) ocenjuje, da je potreben za izkoreninjenje energetske revščine 1.2 milijarde ljudi, ki trenutno živijo brez zanesljivega dostopa do energije. Poleg tega razkritja pa je poročilo ugotovilo, da bi dodatne premogovne zmogljivosti na svetu vodile v več kot 130.000 prezgodnjih smrti na leto zaradi onesnaženosti zraka, in da so obstoječe premogovne elektrarne odgovorne za 800.000 prezgodnjih smrti na leto zaradi pridobivanja električne energije iz premoga,« ugotavljajo okoljevarstvene organizacije.

         Pri nas je ceno razmer prva plačala Termoelektrarna Trbovlje. Foto Jože Suhadolnik/Delo



Šolski primer v Šoštanju

Predstavnica Greenpeacea v Sloveniji Katja Huš je ob tem povedala, da imamo v Sloveniji šolski primer, ki kaže, kako potratne in neupravičene so investicije v premog. »A ker se trenutno čedalje več govori in tudi prizadeva za pridobitev državnih podpor za delovanje Teša, je nov opomin več kot dobrodošel. Če želimo preprečiti najhujše in težko obvladljive posledice segrevajočega se podnebja ter dihati čist zrak, se moramo pogovarjati o odgovornem načrtu opuščanja, in ne subvencioniranja premoga. Država ima danes odgovornost vlagati v energetsko učinkovitost ter rabo obnovljivih in varnih energij, s katerimi lahko tudi proizvodnjo energije decentraliziramo in jo pripeljemo neposredno v gospodinjstva in lokalne skupnosti,« pravi Katja Huš.

                  Lignit za Termoelektrarno Šoštanj. Foto Blaž Samec/Delo



Rešitvi sta veter in sonce

Termoelektrarne ustavljajo, vendar le petino glede na načrte novih, zato tudi Evropa še vedno izpušča preveč emisij. Okoljevarstvene organizacije vztrajajo, da tudi bolj učinkovite termoelektrarne niso rešitev, saj je treba energetiko dekarbonizirati že do leta 2040, če bi hoteli segrevanje omejiti na dve stopinji Celzija. Tudi stroškovna rešitev so vetrne in sončne elektrarne. V ZDA megavatna ura elektrike iz novih vetrnic stane 32, iz sončnih elektrarn 70 do 75, iz termoelektrarn na premog pa 65 dolarjev.