Nastaja model slovenskega airbnb

Razpršeni hoteli so lahko rešitev, da gredo turisti tudi na podeželje.

Objavljeno
04. julij 2017 17.27
Hotel Park na Taborju v Ljubljani, 20. april 2017 [Hotel Park,Tabor,Ljubljana,hoteli]
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – »V Sloveniji nimamo veliko hotelov in ne želimo graditi veliko novih, temveč uporabiti to, kar že imamo. Prazne stavbe in prostore bi radi postavili na trg,« je povedala Jana Apih z inštituta Goodplace na srečanju partnerjev v projektu CirCE.

Projekt Evropske regije v smeri krožnega gospodarstva (CirCE) financira program Interreg, Skupnost občin Slovenije pa ga izvaja od januarja letos. Zajema tri področja, turizem, odpadke in mobilnost. Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, je povedal, da bo vlada letos pripravila predlog akcijskega načrta za prehod v krožno gospodarstvo, izvedba pa naj bi se začela prihodnje leto.

Že prej je nastala zelena shema za slovenski turizem in certifikacijski program, ki omogoča mednarodne primerjave. Zdaj imamo 22 zelenih destinacij, 13 zelenih hotelov in tri parke, v postopku ocenjevanja pa je še 18 destinacij in 10 hotelov. Kot je povedala Apihova, pri tem nastajajo povezave, ki jih prej ni bilo. Zelene destinacije in hoteli se morajo pozanimati o ravnanju z odpadnimi vodami in z odpadki, o ponudbi lokalno pridelane hrane in o možnostih mobilnosti.

Ljubljana je decembra 2015 začela pilotni projekt zelenih verig, zdaj ima v sistemu 11 pridelovalcev iz Ljubljane in 16 pridelovalcev iz okolice. Petra Križan iz Turizma Ljubljana je povedala, da bi radi lokalni hrani dali skupno oznako in oblikovali končni model sodelovanja.

Pilotni projekt razpršenega hotela je še novejši. Aleš Zidar iz društva za razvoj slovenskega podeželja je povedal, da gre za začetek ustanavljanja platforme, ki bo primerna za mnoga slovenska območja. V projektu sodeluje šest lokalnih akcijskih skupin iz šestih krajev, med njimi so Padna, Snežnik in Bohinj. »Gre za slovensko alternativo airbnb, vendar s pomembno razliko. Zdaj preverjamo, koliko je teh mogočih zmogljivosti, potem bodo pripravili model. Razpršen hotel bo imel skupno recepcijo, čiščenje in pospravljanje sob, kar bo dalo občutek hotela. Poleg tega bo recepcija povezovala še druge ponudnike v kraju,« je Zidarju pomagala Apihova.

Slapnik pa je dodal, da imamo že preveč turistov v nekaj mestih, zato je treba najti način, da se razpršijo po podeželju. Rešitev bi bili tudi razpršeni hoteli. Zagotovil je tudi, da bi si organizatorji za svoje delo vzeli bistveno nižjo provizijo kot jo jemlje airbnb.