Nazaj v šolo z bolj zelenimi navadami

Šolskih potrebščin ni treba podvajati, odvečne pa lahko podarimo, ne preprosto vržemo v smetnjak.

Objavljeno
19. september 2013 18.00
fon šolske potrebščine
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo

Ljubljana – Dodobra smo že zakorakali v novo šolsko leto in september je poleg novih šolskih dogodivščin, nabiranja znanja in sklepanja prijateljstev tudi čas nakupov. Pri tem pa velja pomisliti, kako urediti, da bo za nami ostalo čim manj odpadkov.

Hierarhija ravnanja z odpadki

Kako bi živeli bolj zeleno in bolj pokazali odgovornost do našega okolja, je tema, o kateri se pogosto sprašujemo. Recikliranje je pogost odgovor na to vprašanje, vendar pa spada »šele« na tretjo stopnico hierarhije ravnanja z odpadki. Prvo mesto zaseda preprečevanje nastanka prevelikega števila odpadkov, sledi njihova ponovna uporaba. Ko se pripravljamo na nove obveznosti, se lahko hitro ujamemo v kolesje potrošništva in prepričanje, da potrebujemo vedno več, najnovejše in najsodobnejše. Nekoč smo menili, da je dodatna embalaža znamenje prestiža in kakovosti. Danes se zavedamo, da to ni tako. Izogibanje dodatni embalaži je eden od načinov, kako zmanjšati količino odpadkov, ki jih proizvajamo.

Izdelke čimvečkrat uporabite

Preden izdelek odvržemo, ga je smiselno čim večkrat uporabiti. Tako podaljšamo njegovo življenjsko dobo, kupimo manj izdelkov ter posledično odvržemo manj odpadkov. Namesto da malo popisan šolski zvezek iz lanskega leta konča v zabojniku, mu lahko preprosto iztrgamo popisane liste in ga ponovno uporabimo. Prav tako ni nobene potrebe, da povsem dobre barvice ali flomastre zamenjajo novi. Potrebščine zamenjajmo, ko nam ne morejo več dobro služiti in ko so dotrajane, torej ko resnično potrebujemo nove. Prizadevajmo si, da kupimo izdelke, ki so narejeni iz recikliranega materiala, ter jih po nepotrebnem ne podvajajmo. Če imamo več stvari, kot jih pravzaprav potrebujmo, pa pomislimo, komu bi lahko prišle prav. Dobro ohranjena šolska torba bo veliko bolj koristila prvošolki iz sosednjega bloka kot odpadek na odlagališču.

Pri pripravljanju prigrizkov za lačne šolarje, pa naj bo to šolski vsakdanjik ali šolski izlet, se osredotočajmo na uporabo izdelkov za ponovno uporabo in se izogibajmo tistim za enkratno. Namesto kupa vrečk, ki jih bomo po vsaki uporabi vrgli v smeti, in metrov folije za ovijanje si raje omislimo priročno posodo, ki nam bo lahko služila vse šolsko leto.

Odpadki v pravo posodo

Potem ko smo se uspešno izognili nepotrebnemu kupovanju in se izurili v ponovni uporabi kupljenih stvari, pa poskrbimo, da bodo odsluženi izdelki končali na pravem mestu. Z nakupom določenega izdelka smo postali njegov uporabnik, in ne lastnik, zato ga po uporabi vrnimo v krogotok. Poskrbimo, da popisane beležke in stara obvestila pravilno odvržemo v zabojnike za papir, izpraznjene plastenke, ovitke sladkih priboljškov in embalažo čokoladnega mleka pa v zabojnik za embalažo. Za ločevanje odpadkov imamo v Sloveniji več možnosti, za katero se bomo odločili, pa je odvisno od vrste odpadka. Pred hišo imamo na voljo zabojnike za embalažo in biološke odpadke, ponekod pa tudi za papir. V zabojnike na ekoloških otokih lahko odnesemo poleg odpadne embalaže in papirja tudi steklo. Za oddajo drugih vrst odpadkov pa so primerni zbirni centri izvajalcev javnih služb, ki jih najdemo po vsej državi. Le s pravilnim ločevanjem odpadkov omogočimo nadaljevanje reciklažnega kroga, družba Slopak pa bo poskrbela za njihovo pot v predelavo. Tako bodo odslužene stvari z recikliranjem zaživele v novih izdelkih.

Novo šolsko leto je lahko priložnost za bolj zelene odločitve in za ponotranjenje dobrih idej, s čimer bomo pozitivno vplivali na okolje in tudi na stanje v naši denarnici.