Naj Mura teče brez elektrarn!

Za ohranitev prostotekoče in žive Mure je nastala koalicija 40 nevladnih organizacij.

Objavljeno
09. april 2016 17.16
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Petanjci − Mednarodna okoljevarstvena organizacija WWF je skupaj z Zvezo Moja Mura koordinatorica kampanje proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri, ki se je danes začela z regato po tej, za zdaj v slovenskem delu še nezajezeni reki.

Štirideset nevladnih organizacij sodeluje v kampanji, ki se bo nadaljevala z novimi dogodki zato, da bi okoljevarstveniki prepričali slovensko vlado, naj ne pozida Mure. Za prvo načrtovano mursko elektrarno Hrastje - Mota so postopki pravzaprav že zelo daleč. V postopku sprejemanja državnega prostorskega načrta zanjo je že v pripravi okoljevarstveno poročilo, ki je del celovite presoje vplivov gradnje elektrarne na okolje, in tudi zato so nevladne okoljevarstvene organizacije pohitele s kampanjo. Za Muro se še posebno zavzemajo zato, ker je to še edina nezajezena nižinska reka v Sloveniji in prava »vroča točka biodiverzitete«, je na prireditvi povedala koordinatorica kampanje, predstavnica Društva za proučevanje rib Slovenije in sodelavka WWF Andreja Slameršek. V in ob Muri namreč uspeva več kot 4000 rastlinskih in živalskih vrst. Od 76 slovenskih domorodnih vrst rib jih na primer v tej reki živi kar 51, zaradi česar je Mura najpomembnejše območje rib v Sloveniji. »Gradnja elektrarn bi uničila to pestrost. Izkušnje z Drave so dovolj poučne: tam je zaradi jezov elektrarn izginilo sedemnajst ribjih vrst. Predvidevamo, da bi jih iz Mure, če bi zgradili HE Hrastje - Mota, izginilo osemnajst ali devetnajst vrst. Zaradi te nevarnosti smo se nevladne organizacije združile in bomo dale vse od sebe, da ohranimo Muro in življenje v in ob njej,« je dejala Slamerškova.

Po mnenju Arna Mohla iz avstrijske WWF pa Mura ni samo v slovenskem, ampak tudi v evropskem merilu ena ekološko najbogatejših rek. »Gradnja hidroelektrarn na tem biseru bi zato bila ekološka katastrofa. Nihče v Sloveniji na primer ne bi žrtvoval Postojnske jame za kratkoročne gospodarske interese. Zakaj potem nekateri hočejo žrtvovati podobno naravno vrednoto, Muro?«