Novi predsednik Šrilanke prepovedal glifosat

Za posledicami neznane bolezni ledvic je v državi umrlo že 20.000 ljudi, obolelih je okoli 400.000.

Objavljeno
29. maj 2015 13.38
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Novoizvoljeni predsednik Šrilanke Maithripala Sirisena, je z nastopom funkcije prepovedal uporabo glifosata v kmetijstvu. Že uvožene zaloge najbolj uporabljenega herbicida na svetu, pa bodo zadržane pred nadaljnjo prodajo oziroma uporabo. Predsednik je pred zasedbo predsedniškega položaja deloval na položaju ministra za zdravje in ima izkušnje s kmetijstvom, zato je s posledicami uporabe glifosata na Šrilanki dobro seznanjen.

Sri Lanka tradicionalno velja za eno pomembnejših pridelovalk riža, zato je tamkajšnje kmetijstvo že stoletja intenzivno. Težave te otoške države pri uporabi fitofarmacevtskega sredstva glifosat in drugih, so namreč dolgotranje in za številne prebivalce tudi smrtnonosne.

Ocenjujejo, da je za zdravstvenimi posledicami herbicida na otoku umrlo 20.000 ljudi, zdravstvene težave pa jih ima okoli 400.000.

Raziskava svetovne zdravstvene organizacije

Šrilanka je leta 2014 po poročilu Svetovne zdravstvene organizacije glifosat že prepovedala, potem pa je prepoved umaknila, piše Sustainable Pulse.

Navaja tudi, da je s tem Šrilanka skupaj s Salvadorjem druga država, ki je prepovedala glifosat. Bermudi pa so do nadaljnjega ustavili uvoz omenjega herbicida, o naslednjem koraku pa še tehtajo.

Kronična bolezen ledvic na Šrilanki

»Neznana« bolezen ledvic, ki dvajset let povzroča trpljenje in smrt tisočev prebivalcev, je znanstveno dokumentirana. Oboleli ne morejo več odvajati vode, spiti smejo le omejeno količino, kar je v tropski klimi nevarno. Voda pa se zaradi okvare ledvic nabira v njihovih telesnih okončinah.

Kronična bolezen ledvic namreč pomeni postopno izgubo funkcioniranja ledvic. Med najpogostejšimi vzroki za to bolezen so visok pritisk, diabetes in debelost, ampak ti dejavniki niso prisotni med obolelimi na Šrilanki. S povsem enakimi težavami se spopadajo tudi kmetje v Nikaragvi, kjer so množično mladi umirali poljedelski delavci na plantažah sladkornega trsa. Kot je povedal dvajsetletni delavec, ki je po začetku dela na polju zbolel, pesticide pršijo z letala. Število žrtev v desetih letih ocenjujejo na med 2000 in 3500 oseb. V majhni skupnosti La Isla, sedemdeset odstotkov moških zboli za kronično boleznijo ledvic, zato je kraj dobil ime »otok vdov«.

»Mož je umrl doma in pred smrtjo je bruhal kri«, je povedala vodva obolelega.

Nesebični budistični menihi

Težava je zelo verjetno v pitni vodi, kamor pronicajo glifosat in pesticidi. Prav tako tamkajšnji kmetje nimajo ustrezne zaščite, ko fitofarmacevstka sredstva pršijo po poljih, zato ta pridejo v stik s kožo in dihali. Kakor je bilo ugotovljeno, je za težke požkodbe lahko kriva tudi napačna in čezmerna uporaba agrokemikalij.

Izjemna človeška požrtvovalnost na Šrilanki se kaže v redovih budističnih menihov, ki redno brezplačno darujejo eno ledvico, da bi lahko nesebično pomagali obolelim, saj je zanje presaditev ledvice edino upanje.

Mnogi za preživetje potrebujejo dializo, vendar je v državi z dvajsetimi milijoni prebivalcev le 189 dializnih aparatov. Panika in obup podeželskih prebivalcev sta vidna, piše The Independent.

Časnik Colombo Telegraph zaradi urgentnega stanja v državi prav tako ne vidi druge rešitve kot prepoved uvoza fitofarmacevtskih sredstev, ki so zaradi vsebnosti težkih kovin med poglavitnimi vzroki za kronično bolezen ledvic. Javnost pa mediji opozarjajo tudi na podkupovanje v ministrskih krogih, ki naj bi zavlačevali prepoved uvoza škodljivih snovi.