Obisk ekootoka naj postane del vsakdana

Tekači in obiskovalci po ljubljanskih ulicah so pridelali 2,1 tone odpadkov, ki so šli takoj v predelavo.

Objavljeno
30. oktober 2012 15.13
Slopak, družba za ravnanje z odpadki
Slopak, družba za ravnanje z odpadki
V zabojnikih za embalažo ob progi maratona so se poleg plastičnih odpadkov znašli tudi bananini in pomarančni olupki. Vse to pa seveda ne spada v isti zabojnik.

17. Ljubljanski maraton sta zaznamovala sneg in posledično nekoliko nižja udeležba od predvidene. Kljub temu so tekači uživali, družba Slopak pa je skupaj z blagovno znamko Zala Pivovarne Union in Snago Ljubljana poskrbela, da so bile ulice, po katerih je potekal letošnji tekaški praznik, hitro čiste. V nedeljskem dopoldnevu se je nabralo za dobrih 2100 kilogramov odpadkov.

Tekače je tokrat na poti čakala novost, in sicer so bile za vodnimi točkami postavljene ekotočke s sporočilom Odpadki iščejo zabojnik, ki so nagovarjale tekmovalce in obiskovalce, naj plastični kozarčki in plastenke najdejo mesto v za to pripravljenih območjih, in ne vzdolž proge. S tem se je zmanjšalo območje, ki ga je po končanem maratonu počistila Snaga Ljubljana, družba Slopak pa je poskrbela za reciklažo zbranih odpadkov. V ponedeljek navsezgodaj zjutraj so bili odpadki že na sortirni liniji in pripravljeni za baliranje.

Med odpadki so prevladovale plastenke Zale, ki so jih tekači prejeli na startu, ter plastični lončki, ki so jih čakali na osmih točkah ob progi. V zabojnikih za embalažo so se znašle tudi plastične vrečke in krožniki. Nekaj je bilo tudi bananinih in pomarančnih olupkov. Vse to pa ne spada v isti zabojnik. Pomembno je zavedanje, da se ločevanje odpadkov začne pri posameznikih, ki z ločevanjem omogočimo predelavo, reciklažo in ponovno uporabo odpadkov. Kar je danes odpadek, je že jutri lahko surovina za nov izdelek. In če hočemo ohraniti Zemljo čisto še za bodoče generacije, je to, kam odvržemo odpadek, še kako pomembno.

Če je to uspelo maratoncem v težkih razmerah, ni razloga, da ne bi tudi vsem drugim. Naj ločevanje odpadkov, obisk ekološkega otoka ali zbirnega centra postane del vsakodnevnih navad.