Odpadke ločujejo tudi na najvišjem cestnem prelazu

V visoki sezoni od sredine junija do konca septembra zberejo za en velik zabojnik odpadkov, sicer je odpadkov malo.

Objavljeno
13. september 2012 18.14
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo
Sezona množičnih planinskih pohodov se končuje, tako se zmanjšujejo tudi količine odpadkov v gorah. Vršič je najvišji cestni prelaz pri nas in hkrati najvišji v vzhodnih Julijskih Alpah. V bližini so štirje planinski domovi, za katere je Vršič zbirno mesto za odpadke. Ne nabere se jih zelo veliko.

Na najviše ležeči planinski postojanki v bližini alpskega prelaza smo preverili, kako pri njih ravnajo z odpadki. Poštarski dom stoji le nekaj deset metrov niže od vrha Vršiča (1737 metrov nadmorske višine) in ponuja izjemen pogled proti Prisojniku, Ajdovski deklici in drugim goram nad prelazom. Tudi tu ločujejo odpadke. Pohodnikom, obiskovalcem in turistom so na voljo koši za embalažo, steklo in biorazgradljive odpadke.

Naš sogovornik in oskrbnik doma Mihalj Agošton pravi, da pretiranih težav z odpadki nimajo. »Koše za odpadke imamo nameščene v vseh notranjih prostorih. Pred domom imamo še enega in vrečke z napisom,« pravi Agošton. Dodaja, da obiskovalci spoštujejo pravila, ki veljajo v in ob koči, zaposleni pa se trudijo, da bi bili za zgled.

Veliko pohodnikov, malo odpadkov

Pohodnikov, ki bi pri njih odvrgli odpadke, ni veliko. Jim je pa pred nekaj dnevi zmanjkalo vrečk za smeti, ki jih nosijo v dolino. »Pohodniki odpadke večinoma odnesejo s sabo v dolino. Večina jih pri nas vzame vrečko, odpadke pa odvrže v koš ali zabojnik,« ugotavlja oskrbnik Poštarskega doma. Edina težava teh vrečk je, da odpadki v njih niso zbrani ločeno, temveč so med seboj pomešani.

Zabojnike praznijo na začetku oziroma koncu sezone, saj odloženih odpadkov ni veliko. V visoki sezoni, ki pri njih traja od 15. junija do konca septembra, se jih nabere za en velik kontejner. »Zberemo jih približno šest kubičnih metrov. Na majhno količino odpadkov vpliva lega doma, saj je to prehodni kraj, kjer se ljudje samo malo ustavijo, redko tu ostanejo dlje časa,« pojasnjuje Agošton.

V Poštarskem domu vsako sredo ob dostavi potrebščin poskrbijo tudi za odvoz manjših količin odpadkov.