Odprte prijave za dve nagradi tedna mobilnosti

Hoja in kolesarjenje ohranjata zdravje in preprečujeta kronične bolezni, ob sloganu Naše ulice, naša odločitev pravi zdravstvena stroka.

Objavljeno
18. september 2014 16.59
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – V tednu mobilnosti, ki se bo 22. septembra končal z dnevom brez avtomobila, sodeluje že več kot 2000 mest iz vse Evrope. Temo Naše ulice, naša odločitev so v Ljubljani že dobesedno uprizorili s protestnim pohodom zoper širitev Dunajske ceste.

Ravno nov premislek o uporabi urbanega prostora je tema tedna mobilnosti. Večina mest je bila načrtovana po meri za avtomobile, zdaj pa je čas, da ulice znova zasedejo ljudje, ne avtomobili. Mesta se lahko znova prijavijo na tekmovanje za nagrado evropskega tedna mobilnosti. Obenem je Evropska unija objavila poziv za mesta, naj pošljejo svoje trajnostne mobilnostne načrte, za katere tudi podeljujejo nagrado, ki je del kampanje Izberi pravo mešanico (Do the Right Mix). Nagrajeno mesto ali lokalna skupnost (pri nas občina) dobi 10.000 evrov in mednarodno prepoznavnost.

Dosegljive nagrade

Za izveden teden mobilnosti in dan brez avtomobila je nagrado že dobila Ljubljana, Ljutomer pa je bil med finalisti za najboljši mobilnostni načrt. Tudi letos se lahko za nagradi prijavijo vsa mesta in občine v EU. Pri mobilnostnih načrtih je letos tema nadzorovanje uvedbe za izboljšavo načrta. Prijave bodo zbirali na spletni strani kampanje Do the Right Mix do 3. novembra. Na strani so tudi podatki o pogojih za prijavo in metodi ocenjevanja.

Lanska zmagovalka je španska primestna soseska Rivas-Vaciamadrid. Učinkovit načrt mobilnosti neposredno vključuje mestno politiko, tehnično osebje, okoljevarstvene nevladne organizacije, prevoznike in njihove potnike pa tudi lokalna podjetja. Cilj je izboljšati varnost na cestah, zmanjšati hrup in onesnaževanje zraka, med drugim s programom šolskih poti, v katerem o mobilnosti razpravljajo družine z učitelji.

Peš ali na kolo za zdravje

»Onesnaženost zraka zaradi prometa predstavlja resno grožnjo zdravju prebivalcem številnih držav v svetu, prav tako čezmerna izpostavljenost hrupu cestnega prometa negativno vpliva na posameznikovo zdravje in počutje. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) podpiramo aktivnosti ob evropskem tednu mobilnosti. Ob tem spodbujamo aktivni transport (pešačenje ali kolesarjenje) za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni,« ob tem sporoča zdravstvena stroka. Študije so pokazale, da spodbujanje aktivnega transporta bolj učinkovito poveča količino telesne dejavnosti kot spodbujanje rekreacije.