Ognjeni pekel se širi iz Kalifornije

V celotnih severozahodnih ZDA požare poganja močan veter ob nenavadno suhem in vročem zraku.

Objavljeno
10. september 2020 07.34
Posodobljeno
10. september 2020 10.33
V požaru izginjajo hiše in otroška igrišča. FOTO: Josh Edelson/AFP
STA, B. T.
STA, B. T.
Celoten severozahod ZDA se od ponedeljka sooča s požari v naravi, ki jih poganja močan veter. V državi Washington so požari od začetka tedna uničili več površine, kot ga ponavadi v letu dni, gori v Oregonu, Idahu in še naprej po tako rekoč celotni Kaliforniji zunaj večjih mest.

Požar North Complex je v sredo na severu Kalifornije zahteval najmanj tri življenja, od avgusta pa je v državi umrlo skupaj 11 ljudi. V Oregonu so umrle tri osebe, v državi Washington pa leto dni star otrok.

image
Požari so vidni tudi iz vesolja. FOTO: Zoom Earth


North Complex je okrog jezera Oroville, 200 kilometrov severovzhodno od San Francisca, uničil več sto zgradb. Požar so najprej že 50-odstotno omejili, potem pa je zaradi suhega vetra s hitrostjo 72 kilometrov na uro pobesnel in povzročil uničenje na območju, dolgem 40 kilometrov.

image
Reševalci in gasilci ne morejo zavarovati vseh. FOTO: San Diego Humane Society/Reuters


Zdaj spet ogroža mesto Paradise, ki ga je leta 2018 požgal dotlej največji požar v zgodovini Kalifornije, v katerem je umrlo 85 ljudi in je bilo uničenih 19.000 objektov. Takrat je požar povzročil porušeni električni daljnovod, tudi zato so v sredo preventivno izklopili elektriko. Prebivalci Paradisa tako niso imeli svežih informacij in so se množično podali v evakuacijo, kar je povzročilo prometni infarkt.

image
Pogorela osnova šola. FOTO: Fred Greaves/Reuters


Po Kaliforniji trenutno divja več kot 20 velikih požarov v naravi, od katerih so trije največji v zgodovini države. V sredo je bila večina Kalifornije v gostem dimu, zvezna služba za nacionalne parke pa je zaprla vseh 18 parkov pod svojo pristojnostjo v državi.

image
Požar uničuje vse, kar mu pride na pot. FOTO: Josh Edelson/FP


Na jugu države so požari zajeli okrožja Los Angeles, San Diego in San Bernardino. V Kaliforniji je doslej zgorelo milijon hektarov površin, sezona požarov pa se ni niti prav začela.

image
Gasilci poskušajo požar ustaviti s požigom. FOTO: Josh Edelson/AFP


Gori tako rekoč celoten severozahod ZDA in guvernerka Oregona Kate Brown je dejala, da preti najhujša naravna katastrofa v zgodovini te države. Okrog 65 kilometrov južno od Portlanda pred ognjem beži približno 16.000 ljudi, še 420.000 pa jih je v pripravljenosti, da stori enako. Na jugu države pa so že evakuirali mesto Medford z 80.000 prebivalci.

image
Še huje kot ljudem je pogosto divjim živalim. FOTO: Fred Greaves/Reuters


V državi Washington je od ponedeljka zgorelo 194.000 hektarov površin in celo mestece Malden na vzhodu države.