Dobra novica: ozonski plašč Zemlje se spet krepi

Obnavljanje ozonskega plašča vzbuja upanje pred podnebnim vrhom ZN, ki bo potekal v New Yorku čez dva tedna.

Objavljeno
11. september 2014 10.20
HRVASKA MLJET 02.09.2009 ILUSTRACIJA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Š. P., Delo.si, STA
Š. P., Delo.si, STA
New York − Svetovni znanstveniki ugotavljajo, da se je začel ozonski plašč okrog Zemlje prvič po 35 letih spet obnavljati, kar je ena redkih dobrih okoljskih novic in posledica odstranitve škodljivih kemikalij, ki so se uporabljale v hladilnikih in razpršilih. Dobra novica je obenem slaba, saj ozonski plašč obnavljajo tudi toplogredni plini.

Znanstvenik ameriške vesoljske agencije Nasa Paul A. Newman, ki sodeluje pri pripravi poročila 300 svetovnih znanstvenikov v okviru ZN na vsaka štiri leta, je dejal, da se je ozonski plašč 50 kilometrov nad morsko gladino od leta 2000 do leta 2013 okrepil za štiri odstotke.

Izvršni direktor okoljskega programa ZN (Unep) Achim Steiner je podatke označil za eno največjih zgodb o uspehu pri mednarodni kolektivni akciji glede fenomena okoljskih sprememb. Obnavljanje ozonskega plašča dokazuje, da se svet lahko dogovori o potrebnih ukrepih, kar vzbuja nekaj več upanja pred podnebnim vrhom ZN, ki bo potekal v New Yorku čez dva tedna.

Od 1987 dogovor o neuporabi klorofloroogljikov (CFC)

Znanstveniki so v 70. letih prejšnjega stoletja začeli biti plat zvona glede klorofloroogljikov (CFC), ki uničujejo molekule ozona v stratosferi. Države so leta 1987 sprejele pogodbo o neuporabi teh snovi. Steiner je dejal, da se je dejansko odstranilo kar 98 odstotkov vseh snovi, o katerih so se dogovorili.

Ozonski plašč je sicer danes še vedno šest odstotkov tanjši, kot je bil leta 1980, nad južnim tečajem pa vsako leto še vedno nastaja ozonska luknja. Vendar Steiner pravi, da je plašč na dobri poti, da se povsem obnovi do sredine tega stoletja.

Pri tem pa je paradoksalno to, da pri krepitvi ozonskega plašča pomagajo tudi toplogredni plini, ki segrevajo ozračje, z ogljikovim dioksidom na čelu.