Plinovod Nabucco ima močno politično podporo

Plinovod Nabucco bi iz Kaspijskega bazena in Bližnjega vzhoda dobavljal zemeljski plin na evropski trg.

Objavljeno
09. oktober 2012 17.54
B. T., gospodarstvo
B. T., gospodarstvo
Dunaj - Politični odbor plinovoda Nabucco oziroma ministri za energetiko držav, ki naj bi jih ta plinovod prečkal (Bolgarija, Madžarska, Romunija, Avstrija in Turčija), so danes v prisotnosti evropskega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja izrazili polno podporo projektu in medvladni pogodbi, ki ga utemeljuje.

Odbor je ugotovil še, da je trenutni zakonodajni in regulatorni okvir za Nabucco skladen z medvladno pogodbo in pogodbo o podpori projektu ter omogoča začetek gradnje na Bolgarski meji. Na srečanju je bil tudi minister za industrijo in energijo Azerbajdžana, ki je orisal razvoj projekta na strani proizvajalca zemeljskega plina.

Reinhard Mitschek, direktor družbe Nabucco Gas Pipeline International, je dejal, da je izraz politične podpore projektu ključen za spoznanje, da je Nabucco najbolj razvit projekt plinovoda v južnem koridorju (istem kot predviden plinovod Južni tok), zelo privlačen za trg vse Evrope in Turčije, za dobavitelje plina, investitorje in sponzorje. »Zmanjšujemo tveganja in povečujemo jasno pravno zaščito. Pozdravljamo to sporočilo podpore in se veselimo sodelovanja z vladami za zagotovitev svobodne izbire in energijske varnosti za evropske porabnike,« je dejal Mitschek.

Po projektu bi Nabucco iz Kaspijskega bazena in Bližnjega vzhoda dobavljal zemeljski plin na evropski trg z več kot 500 milijoni uporabnikov. Konzorcij Nabucco še vedno zelo tesno dela z mogočimi dobavitelji plina za zagotovitev novih virov.