Poletne srede − »stop« za motorni promet v Dolomitih

»Zeleni dnevi« bodo srede. Kateri prelazi v Dolomitih in katere dni bodo zaprti za motorni promet čez poletje? 

Objavljeno
20. april 2017 13.04
Špela Prelc
Špela Prelc

Na stotine kilometrov razgibanih asfaltnih cest v spektakularni pokrajini vsako leto privablja tudi nemajhno množico Slovencev, ki svojo sprostitiev poiščejo le streljaj iz Slovenije − pa naj bo to z motorji, gorskimi ali cestnimi kolesi ali pa s hribolazenjem. Večina se v Dolomite pripelje z avtomobilom in prav lahko se bo letos julija ali avgusta zgodilo, da bodo na območju »Sellaronde« obtičali pod prelazom Sella. Zakaj?

V Dolomitih, koder vodijo ene najlepših in najprivlačnejših evropskih panoramskih cest, si že dolga leta prizadevajo, da bi razbremenili naravno okolje, saj omenjena gorska skupina v zadnjih letih doživlja pravo invazijo turistov, ki želijo kar se da od blizu doživeti masiv mogočnih alpskih apnenčastih sten.

Pred meseci smo poročali o »večni« poletni prometni problematiki v Dolomitih. Takrat se je namreč na pobudo dveh regionalnih časopisov Alto Adige in Trentino porodila ideja o izvedbi pilotnega projekta Green Days Dolomiti, katerega cilj je zmanjšati čezmerno obremenjenost cest in parkirnih mest območja v poletnih mesecih.


Dolomiti so v poletnih dneh polni pločevine. Foto: Špela Prelc/Delo

Pred dnevi je deželni predstavnik za okolje Richard Theiner naznanil, da bodo v juliju in avgustu za motorni promet zaprli prelaz Sella, in sicer enkrat na teden (ob sredah), kar skupaj nanese deset dni. Uredbo, ki je nastala na pobudo pokrajin, ki ležijo na območju Dolomitov, so pred dnevi potrdili v Rimu.

»Po večletni prizadevanjih smo končno našli skupni jezik pri reševanju občutljive problematike. Verjamem, da smo na pravi poti,« je dejal Theiner.

Tako imenovani »zeleni dnevi«, ko bo omenjeni prelaz prevozen le za kolesarje, javni potniški promet, pohodnike in električna vozila, naj bi torej bili 5., 12., 19. in 26. julij ter 2., 9., 16., 23. in 30. avgust.

Pa vendarle ne gre pozabiti, da so Dolomiti lahko živahni tudi v dnevih brez avtomobilskih hlapov, kar dokazujejo osupljive številke na kolesarskih prireditvah, kot so Maratona dles Dolomites (prva nedelja v juliju), Sella Ronda Bike Day (junija in septembra), Börz-Plose Bike Day (konec junija) in številne nove »Dolomites bike day« (18. junij).

Ukrep, ki bo za turiste in domačine verjetno sprva neprijeten, je le prvi korak k zmanjševanju števila motornih vozil na cestah in po prelazih, v naslednjih letih naj bi se projektu Green Days Dolomiti pridružili še drugi prelazi.