Policija preiskuje sum nezakonitega odstrela dveh volkov

Eden od ustreljenih volkov je imel ovratnico, s katero so spremljali njegovo gibanje v okviru projekta Carnivora Dinarica.

Objavljeno
04. november 2019 17.15
Posodobljeno
04. november 2019 17.56
”Projektni” volk je bil ustreljen v lovišču s posebnim namenom Snežnik, za katerega skrbi Zavod za gozdove Slovenije. FOTO: Jaka Črtalič, projekt Carnivora Dinarica
Volk, ki so ga strokovnjaki za velike zveri v okviru projekta Carnivora Dinarica, v katerem raziskujejo povezljivost prostora za velike zveri s Hrvaško, v začetku septembra opremili z ovratnico za sledenje gibanja, je bil najverjetneje nezakonito ustreljen.

Lovski čuvaj Zavoda za gozdove Slovenije je 24. oktobra našel ostanke njegovega trupla v lovišču s posebnim namenom Snežnik, na jasi, okoli 30 metrov od lovske preže. Po analizi podatkov, ki jih je zbirala ovratnica, so ugotovili, da se je volk prenehal premikati oziroma je poginil 16. oktobra ob 19:42 na isti lokaciji, kjer je pozneje bil najden.
 

Pod streli končal edini "projektni" volk


Na truplu, ki je bilo v razpadajočem stanju, ni bilo znakov odstrela. Prepeljano je bilo na ljubljansko veterinarsko fakulteto, kjer pa so ugotovili, da je bil vzrok smrti odstrel in primer predali policiji.

S PU Ljubljana so potrdili, da so bili 24. oktobra obveščeni o najdbi kadavra volka v lovišču s posebnim namenom Snežnik, in da vodijo predkazenski postopek v zvezi s sumom kaznivega dejanja nezakonitega lova po 342. členu kazenskega zakonika. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.
 

Drugi volk ustreljen na Ljubljanskem barju 


To pa ni edini primer domnevnega nezakonitega odstrela volkov. Policijska uprava Ljubljana je bila 18. septembra obveščena o najdenem kadavru volka v okolici Podpeči. Policisti so opravili ogled kraja in zbirali obvestila, kadaver pa so pristojne službe odpeljale na sekcijo na veterinarsko fakulteto. Poročila o sekciji še niso prejeli, neuradno pa je bil tudi ta ustreljen. Na ljubljanski biotehniški fakulteti, kjer so dobili vzorec kadavra, so potrdili, da je šlo za volka, ne križanca med tem in domačim psom.

342. člen kazenskega zakonika govori, da se tisti, ki brez dovoljenja ali sicer neupravičeno lovi in ubije ali rani divjo žival ali jo ujame živo, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Kdor lovi ogrožene ali zredčene vrste divjadi, katerih lov je prepovedan, pa se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Zanimivo je inšpektor za lovstvo Blaž Križnar 29. oktobra na naše vprašanje, ali na inšpekciji za lovstvo vodijo kakšen primer nezakonitega odstrela volkov v zadnjem času, odgovoril, da ne vodijo nobenega takšnega postopka. »Vsi evidentirani izvršeni odstreli so bili zakoniti, tako na podlagi zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, kot tudi izdanih posebnih dovoljenj Agencije za okolje, med drugimi tudi za izredni odvzem križancev med volkom in psom (dovoljenje št. 35601-103/2019-7. Inšpekcija je bila seznanjena z odstrelom.«