Posadite drevo s taborniki

Novo pogozdovanje po žledu bo potekalo 21. marca, prostovoljci so dobrodošli.

Objavljeno
12. marec 2015 13.18
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije vabita vse prostovoljce, da se pridružijo spomladanski sadnji sadik gozdnega drevja na najbolj prizadetih območjih in tako pomagajo pri hitrejši obnovi našega naravnega bogastva. Delo se bo začelo ob 9.30 v soboto 21. marca na šestih lokacijah.

Zaradi lanskega žledoloma bo treba posaditi in negovati 2,5 milijona sadik, zato so se taborniki odločili, da se pod strokovnim vodstvom Zavoda za gozdove odpravijo v gozdove in zavihajo rokave. V sklopu akcije Obnovimo slovenske gozdove so zbrali 18.400 sadik za spomladansko sadnjo, ki bo potekala na mednarodni dan gozdov. Zbirnih mest je šest, Stara cerkev pri Kočevju (vaški dom v Polomu), igrišče v vasi Selce med Postojno in Pivko, bencinska črpalka v Knežaku, Partizanska bolnica dr. Tineta Zajca na Klancu pri Komendi, cerkev v Selih pri Kamniku in pri baru Medo v Tacnu.

                      Količki so ob sadikah zato, da jih v goščavi najdejo.

Prijave so odprte na spletni strani www.obnovimo-gozdove.si. Za uspešno izpeljano akcijo potrebujejo vsaj 500 prostovoljcev. Obnova prizadetih območij bo potekala več let, zato bodo veseli prav vsakega para rok, ki se jim bo pridružil pri sajenju bukev, javorjev, jelš, hrastov, lip pa tudi smrek in jelk. Denar za nakup sadik zbirajo na številki 1919. S poslanim sporočilom SMS in ključno besedo GOZD darujete 1 evro za eno novo sadiko.

Gozdarji opozarjajo, da je za sadike treba skrbeti več let, na kar pa ljudje velikokrat pozabijo. Mlada drevesca lahko namreč hitro prerastejo trave, zelišča, robida, praproti in grmovnice, zato jih je treba dvakrat na leto obžeti, sicer je vse delo in denar za sadike vržen stran. Gozdarji izločajo tudi nezaželene drevesne vrste in redčijo pregosto zarast. Lani so na 320 hektarjih posadili sadna drevesa, na 1500 hektarjih pa so izvajali naravno obnovo. Na hektar posadijo približno 3000 sadik.

                       Oprema za vzdrževanje sadik.

V Mostecu so v lanski akciji posadili 1500 sadik smreke, bukve, kostanja in divje višnje. Sanacija vsega v žledu poškodovanega gozda bo trajala še šest do sedem let. Če seveda ne bo še kake naravne nesreče. »Začelo se je 2008 z vetrolomom, sledil je snegolom, pa spet vetrolom, požar in žled. Šest let zapored smo imeli ujme večjih razsežnosti, prej tega ni bilo,« pravijo gozdarji in dodajajo, da je bil lanski žled desetkrat hujša nesreča kot vse prej.

                       Precej dreves je bilo poškodovanih.

 

Taborniki opozarjajo, da se je na akcijo 21. marca dobro prijaviti, da bodo lahko organizirali skupine. Odganjali sicer ne bodo nikogar. »Akcije se udeležite primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, s katerim bomo skopali jamice za sadike. Prav tako bodo dobrodošle delovne rokavice in plastične vreče ali torbe, v katerih bomo prenašali sadike po delovišču in tako preprečili, da bi se korenine sadik med delom izsušile,« še pravijo taborniki.

                                                    Donacija obiskovalca Mosteca.

                      Prihodnjo soboto ne bo treba kopati tako velikih lukenj.

Dodajamo, da je koristno poskrbeti tudi za zaščito pred klopi, čeprav jih je manj kot pred leti. Dejavni namreč postanejo že pri desetih stopinjah Celzija podnevi.