Potočnik: Prehod v nizkoogljično gospodarstvo neizogiben

Na predavanju Zeleno gospodarstvo kot priložnost za razvoj je evropski komisar za okolje poudaril pomen surovin in energije.

Objavljeno
10. december 2012 19.15
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Krško - Vzrok sedanje krize je neupoštevanje trajnostne politike v ekonomskem smislu, enako pa se lahko državam in družbi zgodi, če te politike ne bodo upoštevale glede okolja in prešle v nizkoogljično gospodarstvo, je v Krškem dejal evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Prehod v zeleno gospodarstvo je zato neizogiben in edina možnost, je opozoril.

Kot je v svojem predavanju Zeleno gospodarstvo kot priložnost za razvoj v okviru današnjega srečanja posavskih seniorjev menedžerjev in strokovnjakov povedal Potočnik, se bodo države, ki ne bodo prešle v nizkoogljično gospodarstvo, soočile s pomanjkanjem in visokimi cenami surovin ter energije, svoj račun pa bo človeštvu izdalo tudi okolje.

Če trajnostni način ne bo vključen v vse vrste državnih politik, bo edina alternativa zakonodaja. Če ne bo šlo drugače, bo morala biti ta sprejeta tudi konfliktno, saj negiranje globalnih dogajanj drugega ne bo dopuščalo, je poudaril. Opozorila narave bodo tako nazorna, da se tega enostavno več ne bo dalo ignorirati, je pojasnil.

Takratni prehod v zeleno gospodarstvo bo težji in zahtevnejši, je ocenil in nadaljeval, da je sedanja ureditev, ki ji vlada trg, prepočasna in nepopolna. Finančni, poslovni in gospodarski svet je usmerjen zgolj kratkoročno, politika pa je ujeta v meje volilnega cikla, je dodal.

Prehod v gospodarstvo, ki bo preudarno ravnalo z viri, surovinami in energijo, je zato neizogiben, je vnovič opozoril. Izogibanje tej resnici in sprejemanje kratkoročnih netrajnostnih rešitev pa sta zgolj recepta za navidezni izhod iz krize in to zgolj poglabljata, je pristavil.

Spremeniti je treba utečene proizvodne in vzorce potrošnje, način delovanja in razmišljanja. Sedanja družna je ujetnica obstoječih struktur, tehnologij, vedenjskih vzorcev, sistema odločanja, finančnih vzpodbud, kratkoročnih politik in delovanja trgov, je navedel.

Za rešitev opisanega stanja so nujne nove inovacije, od manjših postopnih sprememb do velikih tehnoloških prebojev. Inovacije so potrebne tudi pri sistemskih rešitvah, poslovnih načrtih in drugih odločitvah, napake, ki jih lahko pri svojem razvoju naredi človeštvo, pa so lahko usodne, je še povedal Potočnik.

Srečanja v Krškem se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je dejal, da Slovenija pri zavzemanju za manjšo porabo energije uvaja več državnih ukrepov.

Med drugim spodbuja uporabo in predelavo domačega lesa, prehransko samooskrbo in na področju energetike povečuje delež obnovljivih virov. Vlada se tega problema resno zaveda in njena dejanja gredo v omenjeno smer, je še povedal minister.