Pralni kozarci za manj odpadkov in promocijo

Večkrat uporabni kozarci, potiskani z motivi mesta, bodo promovirali štajersko prestolnico.

Objavljeno
11. september 2014 17.57
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor

Maribor – Grozljivi kupi pohojenih plastičnih kozarcev po martinovanjih in drugih množičnih prireditvah bodo v Mariboru preteklost. Mesto prvo v Sloveniji uvaja sistem večkrat uporabnih pralnih plastičnih kozarcev, s katerim sledijo zgledu naprednih mest v tujini.

Mestna občina Maribor je kupila 50.000 posebnih plastičnih kozarcev, ki jih bodo uporabljali na vseh večjih javnih prireditvah. Ker je na njih lep barvni potisk z motivi mesta, bodo s kozarci tudi promovirali štajersko prestolnico. Večjih, pollitrskih, so kupili 30.000, 20.000 pa manjših s prostornino treh decilitrov. Ker so na kozarcih natisnjene tudi decilitrske mere, jih je mogoče uporabiti za različne napitke.

Prvi dogodek z njihovo uporabo bo Festival stare trte v drugi polovici septembra. Obiskovalci bodo pijačo dobili v kozarcih v zameno za en evro kavcije, ki jo bodo nato ob vračilu dobili nazaj. Kozarce bodo nato oprali in ponovno uporabili, za kar bodo skrbeli sodelavci podjetja Green Event, ki je z mariborsko občino sklenilo štiriletno pogodbo o sodelovanju.

Ceneje kot odvoz odpadkov

Nakup omenjenih kozarcev je občino z davkom stal 48.000 evrov. Po novem jih bodo lahko na spletni aplikaciji organizatorji dogodkov vnaprej rezervirali in jih od mesta dobili v uporabo. Plačali bodo zgolj njihovo pranje, kar je po mnenju prokurista podjetja Green Event Uroša Blažiča manj od stroška običajnih plastičnih kozarcev in odvoza smeti.

Kozarci, narejeni iz trpežnega in neškodljivega polipropilena, ki se lahko reciklira, prenesejo do 500 ciklov pranja in sušenja. Potisk je narejen s posebno tehniko, s katero je grafika vtisnjena v plastiko in je ni mogoče spraskati. »Sistem se sam financira, saj se denar od kavcij za kozarce, ki jih obiskovalci ne vrnejo, zbira v posebnem skladu, iz katerega se nato dokupijo novi kozarci,« pravi Blažič. Turisti radi vzamejo takšne kozarce s seboj kot spominek, kar je poleg ekološke njihova druga pomembna vloga, saj je kozarec, ki je vedno pred očmi, izjemno učinkovito oglasno sredstvo.

Dve leti pogovorov

V podjetju Green Event iz Miklavža na Dravskem polju so zelo veseli, da jim je po dveh letih pogovorov končno uspelo prepričati vodstvo mariborske občine, da je uporaba sistema povratnih kozarcev smiselna. Za to sta se najbolj zavzela mestni zavod za turizem ter medobčinski urad za ohranjanje okolja in varstvo narave.

Prav takšen sistem, s kozarci avstrijskega podjetja Cup Concept, uporabljajo mesto Dunaj ter številna druga mesta in organizacije po Evropi. Green Event kot njihov partner skrbi za Slovenijo in Hrvaško, načrtujejo tudi širitev v Srbijo in dlje na območje Balkana. Maribor bo zanje pomembna referenca pri pridobivanju novih poslov, pravi Blažič. Želijo pridobiti tudi športne klube in druge prireditelje športnih tekmovanj, saj so kozarci lahko tudi odličen zbirateljski predmet za navijače.

Spomladi pralnica

Če bo šlo vse po načrtih, bodo spomladi v Mariboru postavili tudi posebno pralnico za pranje in sušenje kozarcev. Zdaj jih še vozijo na pranje na Dunaj. »Izračun kaže, da je prevoz do 300 kilometrov najbolj smotrn, kar pomeni, da se izide tudi pot na Dunaj,« pravi Blažič. Vendar bo nova pralnica v Mariboru, pralno-sušilni stroj zanjo stane 160.000 evrov, nato lahko pokrivala celotno območje Slovenije – in v njej bodo zaposlitev dobili štirje delavci. Zdaj se pogovarjajo za sodelovanje s Celjem, Koprom in drugimi večjimi mesti, a morajo na odločitve počakati na menjavo mestnih oblasti po volitvah.

Pri Green Eventu si v prihodnje želijo tudi več podpore z državne ravni. »Slovenija se promovira kot zelena dežela, a pri množičnih prireditvah to zagotovo nismo,« pravi Blažič. Turisti pri obisku takšnih dogodkov, kjer po nepotrebnem nastajajo kupi plastičnih odpadkov, po njegovem mnenju zagotovo ne dobijo najboljšega mnenja.