Pripelji srečo v službo že sedmič

Letos bodo prvič podeljevali evropske certifikate za do kolesarjev prijazno podjetje.

Objavljeno
12. maj 2016 18.18
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – »Z akcijo krepimo zavedanje, da kolesarjenje ni le šport,« pravi Luka Mladenovič z urbanističnega inštituta. Lani je več kot 200 trojk kolesarilo štiri mesece, letos se lahko prijavijo tudi posamezniki, kolesarijo pa med 16. majem in 10. junijem.

Lani je več kot 200 trojk kolesarjev prekolesarilo 238.000 kilometrov, podobne akcije pa so pripravili še v desetih drugih državah. Vendar so na urbanističnem inštitutu ugotovili, da je bila lanska akcija nekoliko predolga, zato so jo letos omejili na štiri tedne, poleg tega pa omogočili prijavo in sodelovanje tudi posameznikom. Kdor nima dostopa do računalnika, lahko izpolnjuje tudi papirnat koledar, ki ga na koncu pošlje organizatorjem. Prijave so mogoče prek spletne strani, kjer bodo razglasili tudi dobitnike nagrad.

Luka Mladenovič je povedal, da so pobudo letos prvič razširili tudi na podjetja. »Osnovno infrastrukturo za kolesarjenje sicer zagotavljajo občine, vendar se to da nadgraditi v podjetjih,« pravi Mladenovič. Letos bodo tako podeljevali certifikate podjetjem, prijaznim do kolesarjev. Točke lahko prinese možnost za varno parkiranje koles, spodbude za kolesarje, sporočilo, da je kolo boljša izbira kot avto, nadgradnja pa so garderobe in mogoče celo prhe za kolesarje. Nekatera podjetja omogočajo kolesarjem tudi popravila koles.

Sreča dvajset minut

Med podjetji, ki so zavezana kolesarstvu, je Butan plin. Direktor Tomaž Grm je dejal, da je slovenska železna srajca žal postala pločevina, zato se navade spreminjajo počasi. Letos so v podjetju obnovili kolesarnico. Kakšne spodbude bodo dali zaposlenim, ki bodo prišli v službo na kolesu, pa bo jasno do 16. maja. Grm meni, da se 10 do 15 kilometrov daleč že da kolesariti, če le ni preveč ovir na poti. Po njegovih izkušnjah je kolesar prvih 20 minut na kolesu res zadovoljen in srečen, potem začne zadovoljstvo kopneti.

V Ljubljani bo letos ves september namenjen kolesarjenju, tako kot bo osnova evropskega tedna mobilnosti. Projektu Pripelji srečo v službo pa se bo zagotovo pridružilo veliko od skupaj 12.000 uslužbencev Mestne občine Ljubljana in javnih podjetij. Vita Kontić iz MOL je še povedala, da je občina že nekaj naredila za kolesarje, uredila je Slovensko cesto, zarisala nekaj kolesarskih žepov, v sistemu Bicikelj pa je bilo od 2011 že 3,3 milijona izposoj koles.

Kolesarska strategija

Akcijo podpira tudi ministrstvo za infrastrukturo. Gregor Steklačič je opozoril, da je akcijo prej podpiral direktorat za promet, aprila pa so ustanovili novo službo za trajnostni promet, katere glavna naloga je spodbujati javni potniški promet, kolesarjenje in hojo, čemur je namenjenega tudi več denarja v prihodnji finančni perspektivi. Ob tem v 63 občinah že pripravljajo celostne prometne strategije, pri čemer je kolesarjenje eden od stebrov. Steklačič je napovedal še skorajšnjo pripravo nacionalne kolesarske strategije.