Regijski prvaki v ekoznanju iz OŠ Dravlje

Učenci najmanj poznajo okoljski odtis različnih dejavnosti, najbolj pa obnovljive vire energije.

Objavljeno
02. marec 2018 15.16
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v osrednjeslovenski regiji slavila ekipa učencev OŠ Dravlje. V ekoznanju se bodo znova pomerili 9. marca, ko bo na njihovi šoli potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatnih štirih ekip, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 2850 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 134 slovenskih osnovnih ekošol. V osrednjeslovenski regiji je sodelovalo 272 tričlanskih ekip z 32 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Dravlje z imenom Drav100 sestavljajo učenke Bina, Sabina in Mala. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o okoljskem odtisu, trajnosti mobilnosti ter učinkoviti rabi energije in obnovljivih virov energije, so dosegli 28 od 30 točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila še ekipa Oblaček iz OŠ Zadobrova, ki je dosegla 24 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Rodica in JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, ki so dosegli tudi 24 točk, vendar so imeli daljši čas reševanja.

Letošnji Ekokviz je bil bolj zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 postavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 17 vprašanj. Povprečen čas tekmovanja je bil približno 13 minut, reševalni čas pa je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme s sopomenkami.

Okoljski odtis največja neznanka

Največ nepravilnih odgovorov se je nanašalo na temo okoljski odtis. Ekipe so morale ustrezno povezati, koliko vode porabimo ljudje za pridelavo hrane in industrijskih izdelkov. Od 950 ekip je le 48 ekip pravilno odgovorilo na vprašanje. Ekipe so največkrat pravilno odgovorile na sklop vprašanj o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije. Med zapisanimi predlogi so morali ustrezno povezati smiselne trditve o energiji. Pravilno je odgovorilo 830 ekip.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 17. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu eko.telekom.si so tako zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 249 ekip iz mariborske, 150 iz celjske, 97 iz pomurske, 114 iz novomeške, 30 iz obalne, 21 iz severnoprimorske in 17 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostajajo na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

Finale 9. marca

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 9. marca 2018 na OŠ Dravlje v Ljubljani, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije ter ekipi, ki bosta med vsemi preostalimi dosegli drugi najboljši rezultat. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani eko.telekom.si, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj.