Sadja in zelenjave z vrtov v okolici Kemisa ni varno uživati

Uprava za varno hrano prebivalcem v neposredni bližini Kemisa daje prve napotke v zvezi z uživanjem lastnih pridelkov.

Objavljeno
26. maj 2017 19.27
shutter/solata
Šp. B.
Šp. B.

Ljubljana - Uprava za varno hrano je danes prebivalcem Vrhnike in vsej zainteresirani javnosti sporočila, kaj je pokazala analiza tal po požaru Kemisa in kakšno ravnanje je v skladu z rezultati analize zaželeno.

Zaradi neskladnega vzorca krme v okolici Kemisa so inšpektorji začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, sena in silaže. Nevarni dioksini in furani nad mejno vrednostjo so bili najdeni tudi v vzorcu trave v bližini tovarne. Po analizi solate iz vrtov ob avtocesti je bila ugotovljena prisotnost težkih kovin, vendar pod menjno vrednostjo, prav tako večja tudi za nevarne dioksine in furane, ki so sicer prisotni, vendar ne predstavljajo nevarnostil. Analiza ugotavlja tudi, da pesticidi niso bili prisotni v nobenem od analiziranih vzorcev.

Vodja sektorja za fitofarmacevtska sredstva Jernej Drofenik prebivalce poziva, naj sadja in zelenjave z vrtov ne uživajo. Ključni razlog, zakaj rezultatov analize ni bilo prej, je bil pomanjkanje podatkov, kaj natančno je v Kemisu gorelo. Zato niso mogli vedeti, katera onesnaževala ali nevarne snovi iskati v odvzetih vzorcih, poroča STA.