Široka koalicija proti tajnim sporazumom

Evropske organizacije bodo v soboto protestirale proti tajnim trgovinskim sporazumom Evropske unije z ZDA.

Objavljeno
06. oktober 2014 12.38
Protest
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana - Pod geslom »Obveščamo! Protestiramo! Zahtevamo!« bodo protestniki v soboto, 11. oktobra ob 10. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani javnost najprej seznanili s potekom in vsebino pogajanj za sklenitev trgovinskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA. Ob 11. uri bo povorka krenila k predstavništvu Evropske komisije na Bregu, kjer bodo prebrali protestne izjave in Komisijo pozvali k opustitvi škodljivih tajnih pogajanj. Shod bo končan predvidoma ob 13. uri s predstavitvijo zahtev vladi in poslancem.

»Razkritje posameznih delov tajnih trgovinskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA je pokazalo, da so razlogi za skrivanje upravičeni. Sporazumi, ki nastajajo z enim samim namenom, odstraniti ovire, ki jih predstavljajo zakonodaje posameznih držav za nemoteno delovanje korporacij, namreč ambiciozno posegajo v pravni red držav podpisnic in ga podrejajo interesom korporacij. Vnašajo celo paralelni zasebni sodni sistem, po katerem bodo korporacije smele neovirano preganjati države, kadar bodo presodile, da je bila kršena njihova pravica do zaslužka! Vnašajo prilagoditev evropskih zakonodaj ameriški in kanadski, denimo glede gensko spremenjene hrane, uporabe pesticidov, zaščite okolja, delavskih pravic in drugega. Vnašajo privatizacijo javnih storitev, od zdravstva, izobraževanja do sociale in komunalnih služb ter dobrin,  med njimi vode, s čimer posegajo v temeljne človekove pravice,« pravijo organizatorji protesta.

Zato zahtevajo, da slovenska vlada, skladno z zavezami v koalicijski pogodbi, v pogajanja vključi civilno družbo in opravi široko javno razpravo, ki bo vključevala vse deležnike, ne zgolj gospodarstva, v oblikovanje uradnih stališč Slovenije do teh sporazumov. Netransparentna in izključujoča pogajanja kršijo vsa načela demokratičnosti in onemogočajo oblikovanje širšega družbenega soglasja o nadaljnji liberalizaciji mednarodne trgovine. »Zahtevamo odstop od vsakih pogajanj, ki vodijo v deregulacijo zakonodaje namenjene varovanju javnega interesa in posegajo v zakonodajno avtonomijo države,« še dodajajo.

Od 14. ure danes do vključno petka, 10. oktobra, bodo na Prešernovem trgu postavili stojnico Koalicije proti tajnim sporazumom. Koalicijo sestavljajo Protestival, Združena levica: DSD, IDS, TRS in 4. skupina - civilnodružbena gibanja ter posamezniki, SKO (Skupina kazenska ovadba), Umanotera, Piratska stranka Slovenije, Iskra, Gibanje 29. oktober, Solidarnost, Alpe Adria Green, Greenpece, Focus, Eko krog in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, seznam pa se še dopolnjuje. Vsi bodo sodelovali tudi na združeni vseevropski akciji zoper tajne čezatlantske trgovinske sporazume TTIP, CETA in TiSA v soboto, 11. oktobra.