Slabša tudi mestna bera medu

Čebele na strehi Cankarjevega doma so k letošnji katastrofalni letini prispevale več kot 40 kilogramov.

Objavljeno
14. junij 2012 17.30
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Čebele na strehi Cankarjevega doma v središču slovenske prestolnice so letos kljub neugodnim vremenskim razmeram nabrale za dobrih 40 kilogramov medu.

Pridelek je za polovico manjši od lanskega, a glede na katastrofalne razmere v slovenskem čebelarstvu, ko ponekod medu sploh ne bo, je to odlična bera, pravijo skrbniki čebel v našem osrednjem kulturnem hramu. Ob ugodnih vremenskih razmerah si nekaj medu obetajo še ob cvetenju pravega kostanja in drobnolistnih lip. Sicer pa je, kot pravijo, običajno najbogatejši čas za čebeljo pašo od maja do julija.

V Cankarjevem domu so se za mestno čebelarstvo ogreli lani, potem ko je pobudo zanjo dal njihov sodelavec Franc Petrovčič, ki se sicer doma že vrsto let ukvarja s čebelarstvom. Na strehi kulturnega hrama so se čebele lepo udomačile in namnožile, tako da so poleg začetnih treh družin spomladi imeli jeseni še dve. Zimo je vseh pet družin lepo preživelo, le ena je ostala brez matice, zato so brezmatično družino združili z drugo.

»Čebele so bio-indikator in ob povečani onesnaženosti oz. strupih v okolju, prve umirajo. V mestu, kjer rastlinja ne škropimo, so pogoji za razvoj čebel odlični. Poleg tega so tudi donosi ob bogati in raznoliki paši nad pričakovanji in presegajo tiste v naravnem okolju, kjer rastlinstvo ni tako pestro. Kot so pokazale analize, na katere smoposlali prvi pridelek naših čebel, je mestni med enako kvaliteten kot podeželski,« so se po prvi medeni beri pohvalili mestni čebelarji. In dodali, da očitno njihovih čebel ne zbegajo in ne motijo niti brezžične komunikacije. »Čeprav je Cankarjev dom obdan z antenami, se čebele nezmotljivo vračajo v svoje panje.«

Leto 2012 je po ocenah Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije, po pridelku meda doslej eno najbolj črnih let v zadnjih 50 letih za slovenske čebelarje. »Najprej so bile velike zimske izgube čebel, v povprečju več kot 30-odstotne. Kot da to ni bilo že dovolj, pa nas je doletela še »usoda« narave, ki z vremenom kroji letošnjo medeno bero. Tudi najstarejši čebelarji ne pomnijo, kdaj je bilo tako slabo  medenje v maju, podobno je v prvi tretjini junija. Večina še ni natočila  niti kilograma medu. Še več, potrebno je bilo čebelam dodajati hrano.  Čebelarska pašna sezona pa je že v zadnji tretjini.« Zato je letos skrb za čebele še toliko pomembnejša, saj je čebelarjeva pomoč za njeno preživetje ključna, pouudarja prvi med slovenskimi čebelarji pred jutrišnjim dnevom odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev.