»Šlamparija« odnesla vlogo, pritožba sledi

Vloga za okoljsko dovoljenje padla zaradi formalnosti, za popravo ima Lafarge Cement teden dni.

Objavljeno
09. junij 2015 20.44
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje – Trboveljski Lafarge Cement (LC) ima še dober teden časa za pritožbo na zadnjo Arsovo odločitev, s katero je ta zavrgel njihovo vlogo za okoljsko dovoljenje (OVD). Ker verjamejo, da so izpolnili vse zahteve Arsa, se bodo pritožili, so potrdili za Delo.

LC je brez OVD ostal avgusta lani, za zaprositev novega, pa je imel na voljo pol leta. Kar je v roku tudi storil, a vlogi ni priložil ustrezno »opremljenih« dokumentov: projekta nameravanega posega in poročila vplivov na okolje. Po več kot osmih letih odločanja in dvanajstih izdanih upravnih odločbah o OVD, od katerih sta bili dve dokončni, je vloga zdaj tako padla iz formalnih razlogov. LC vztraja pri uporabi petrolkoksa in zmogljivostih nad tisoč ton klinkerja na dan, za zdaj pa je opustil sosežig.

Pomanjkljivosti poročila

Uroš Macerl, stranka v postopku izdaje OVD za LC, pravi, da so v projektu posega manjkale tehnične podrobnosti o menjavi goriva v petrolkoks, večjih zmogljivostih in že izvedenih vmesnih tehnoloških spremembah. Oddano poročilo o vplivih na okolje je bilo celo nežigosano, nepodpisano, nedatirano brez neoštevilčenih strani in vsebinsko pomanjkljivo. Maja je Elektroinštitut Milana Vidmarja poročilo po Macerlovih navedbah ožigosal, datiral in podpisal, vsebinski problemi pa so ostali. LC tudi ni opredelil, katera zemljišča obsega vplivno območje v času obratovanja, in ni upošteval izvedeniškega mnenja meteorološke in medicinske stroke. Macerl poziva LC naj končno pošteno in strokovno ugotovi in prilagodi svoj dejanski vpliv na okolje.