Slovenske kmetije odpirajo svoja vrata

V akciji, ki je del promocije hrane iz bližine, se potrošniki lahko prepričamo o kakovosti domače pridelave.

Objavljeno
02. oktober 2013 18.19
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – V teh tednih na pobudo ministrstva za kmetijstvo in okolje po vsej Sloveniji potekajo dnevi odprtih vrat, ko lokalni pridelovalci, predelovalci in zadruge obiskovalcem pokažejo in dokažejo, da je lokalna hrana kakovostna in si zasluži zaupanje potrošnikov.

Zadnji konec tedna so imeli odprta vrata v Prekmurju in osrednji Sloveniji. Svojo pridelavo sta predstavili tudi kmetija Zalar na Drenovem griču pri Vrhniki in ekološka kmetija Trnulja v Črni vasi pri Ljubljani. Urša Kunz s kmetije Trnulja je obiskovalcem povedala, da ekološko kmetovanje omogoča do okolja prijazno pridelavo, kmetje z ekološkim certifikatom pa se jo trudijo trajnostno ohranjati. Svojim kupcem tudi omogočajo, da si pred nakupom pogledajo, kje je zrastel določen pridelek, v kakšni zemlji, na kateri njivi in v kakšnih razmerah.

Stalna kontrola

Imajo ekološki certifikat in ekološki znak Biodar, ki je kolektivna znamka za živila, pridelana ali predelana po standardih za ekološko kmetovanje Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije. Kontrole potekajo vsako leto, lahko tudi večkrat na leto, izvaja pa jih inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu. »Na naši kmetiji nenehno nadziramo kakovost tal, nabavljenega semenskega materiala in kakovost proizvodov, vse na temelju strokovnih analiz, ki so podlaga za eventualno potrebne korektivne ukrepe,« je Kunzova pojasnila način zagotavljanja kakovosti od sajenja naprej.

Visokokakovostna hrana

Ekološko kmetovanje zagotavlja pridelavo visokokakovostne hrane, z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. »Slovenija ima pestre naravne danosti in odlične možnosti za nadaljnji in pospešen razvoj ekološkega kmetovanja, ki pomembno prispeva k zagotavljanju javnih dobrin, ohranjanju kulturne kmetijske krajine, ohranjanju oziroma izboljšanju biotske raznovrstnosti, varstvu virov pitne vode in nasploh k varovanju celotnega okolja,« je o prednostih ekološkega kmetovanja dejala Maja Žibert z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Prednosti pridelave v rastlinjaku

Na kmetiji Zalar so se obiskovalci sprehodili skozi rastlinjak, kjer so spoznali prednosti pridelave v zaprtem in ogrevanem prostoru pa tudi na prostem ter pokusili lokalno pridelano sadje in zelenjavo. Po besedah Marka Zalarja so barjanska tla na Drenovem griču ugodna za rast različnih pridelkov. Tako na kmetiji pridelujejo različne sorte solate, papriko, kumare, zelje, zeleno, por, fižol, korenje, česen in drugo. »Ročno obdelujemo zemljo, mehansko potekajo pletje, sajenje in pobiranje. Za zagotavljanje kakovosti naših pridelkov pa uporabljamo le organsko gnojilo,« je dejal Zalar.

S projektom odprtih vrat želi ministrstvo nadaljevati splošno promocijo hrane iz bližine, s katero seznanja potrošnike s prednostmi lokalno pridelane hrane, spodbuja sodelovanje pridelovalcev in živilsko predelovalne industrije s ciljem uvesti enotno oznako hrane iz naše bližine. »Vzpostaviti želimo novo enotno oznako, za katero bodo morali pridelovalci in predelovalci izpolnjevati določene kriterije, potrošniku pa bo olajšala prepoznavanje in izbiro lokalnih izdelkov,« je dejala Janja Kokolj Prošek z ministrstva. Več o projektu na www.lokalna-kakovost.si.