Sonce spet močnejše

Proizvodnja sončnih elektrarn bo večja na Primorskem, Dolenjskem in v Ljubljani.

Objavljeno
24. december 2015 14.40
suhadolnik Burja (Trip)
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - Že danes bosta sončni elektrarni v Novem mestu in Novi Gorici po napovedi EnergizAIR do konca dneva proizvedli dovolj elektrike za tri četrtine porabe štiričlanskega gospodinjstva. To po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kilovatne ure (kWh) elektrike. Do sobote se bo proizvodnja še povečevala.

Tretja po proizvodnji bo danes štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu, do konca dneva bo proizvedla 7,2 kWh oziroma 66 odstotkov potreb gospodinjstva. Sledila bo elektrarna v Mariboru (54 odstotkov porabe), nato elektrarni v Ljubljani in Murski Soboti (46 odstotkov porabe), najmanj pa bo proizvedla elektrarna v Lescah, le 29 odstotkov porabe, kar pa zadošča za hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo.

Nova Gorica in Novo mesto

V petek bodo tri četrtine porabe gospodinjstva ali več pokrile tri elektrarne, v Novi Gorici in Novem mestu bosta proizvedli po 8,4 kWh elektrike, v Portorožu pa 8,1 kWh. Sončna elektrarna v Ljubljani bo proizvedla 6,8 kWh (62 odstotkov porabe), sončna elektrarna v Mariboru pa 5,8 kWh (53 odstotkov porabe). Elektrarna v Lescah bo s 3,9 kWh pokrila porabo velikih gospodinjskih aparatov, elektrarna v Murski Soboti pa s 2,4 kWh le porabo hladilnika, stanja pripravljenosti in razsvetljave.

Portorož

V soboto bo prvo mesto po proizvodnji prevzela sončna elektrarna v Portorožu, z 9,7 kWh bo pokrila delovanje vseh naprav gospodinjstva, razen hladilnika in računalnika. La malo manjša, 9,2 kWh, bo proizvodnja sončne elektrarne v Novi Gorici in Novem mestu (8,9 kWh). V Ljubljani bo proizvodnja elektrarne enaka kot v petek, v Mariboru se bo zmanjšala na 5,2 kWh, kar zadostuje za velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in televizor, v Lescah pa bo proizvodnja padla na 3,3 kWh, dovolj za hladilnikm zamrzovalnik in razsvetljavo. Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti, 2,3 kWh bo dovolj za 21 odstotkov potreb oziroma za hladilnik, pralni stroj in razsvetljavo.

Toplote spet dovolj

Že danes bodo v Lescah, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu s sončnimi kolektorji, velikimi šest kvadratnih metrov, segreli 80-litrski bojler vode, toplote za to bo premalo le v Ljubljani. Ob tem bodo v Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu lahko segreli tudi dve tretjini vode v 140-litrskem bojlerju in skoraj polovico vode v 200-litrskem bojlerju.

V petek bo podobno, Ljubljana se bo povzpela do 80 odstotkov tople vode v 80-litrskem bojlerju, v Murski Soboti pa 80-litrskega bojlerja ne bodo mogli več segreti. V soboto bodo razmere še ugodnejše, Ljubljana bo prišla do 90 odstotkov vode v 80-litrskem bojlerju, v Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu pa bodo lahko segreli že tri četrtine vode v 140-litrskem bojlerju in več kot polovico vode v 200-litrskem bojlerju.