Sončno vreme se umika proti Primorski

Toplote bo dovolj le v Portorožu in Novi Gorici, tudi elektrike bo tam največ.

Objavljeno
17. december 2015 17.18
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V hladnejših dneh sončne elektrarne in kolektorji delujejo manj učinkovito, dnevi so krajši, tudi megla ne pomaga. Kljub temu bosta danes sončni elektrarni v Portorožu in Novi Gorici pokrili dve tretjini potreb gospodinjstev, jutri pa še malo več.

Že nekaj tednov največ elektrike po podatkih EnergizAIR pridelata štirikilovatni sončni elektrarni v Portorožu in Novi Gorici, prva bo danes pokrila 69 odstotkov potreb povprečnega slovenskega gospodinjstva po elektriki, zmanjkalo je bo le za velike gospodinjske aparate. V Novi Gorici bo elektrarna proizvedla 7,2 kilovatne ure (kWh) elektrike, kar pomeni 66 odstotkov potreb gospodinjstva, ki v povprečju na dan po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kWh elektrike. Sledila bo elektrarna v Novem mestu s proizvodnjo 6,5 kWh oziroma 59 odstotkov potreb gospodinjstva. Blizu bo tudi Ljubljana s 5,8 kWh ali 53 odstotki potreb. Manj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Mariboru (4,7 kWh), še manj elektrarna v Lescah (3,1 kWh), najmanj pa sončna elektrarna v Murski Soboti, le 1,8 kWh oziroma 16 odstotkov potreb, kar zadošča za hladilnik, pomivalni stroj in štedilnik.



Več sonca na Primorskem

Jutri bo malo bolje, v Portorožu bo gospodinjstvo s sončno elektrarno lahko pokrilo skoraj tri četrtine potreb (8,1 kWh), v Novi Gorici pa bo elektrarna proizvedla 7,4 kWh, kar bo zadoščalo za 68 odstotkov potreb oziroma za vse naprave povprečnega gospodinjstva, a brez velikih gospodinjskih aparatov. Na tretjem mestu se bo znašlo Novo mesto s proizvodnjo 3,7 kWh, kar pomeni napajanje hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave. V Ljubljani bo sončna elektrarna proizvedla 3,4 kWh, kar pomeni 31 odstotkov potreb. Sončna elektrarna v Mariboru bo z 2,7 kWh pokrila natančno četrtino potreb, v Lescah pa bo 2,5 kWh dovolj za delovanje hladilnika, stanje pripravljenosti in razsvetljave. Najmanj elektrike bo tudi v soboto proizvedla elektrarna v Murski Soboti, vendar malo več kot v petek. S proizvodnjo 2,1 kWh bo lahko napajala zamrzovalnik, pečico in hladilnik.

Toplote tudi še nekaj

Najmanjši, 80-litrski grelnik vode bodo lahko v petek segreli v Lescah, Novi Gorici in Portorožu, tudi drugod pa bodo sončni kolektorji čisto dopolnilo drugih energentov. V soboto bodo 80-litrski grelnik lahko segreli v Portorožu in Novi Gorici, drugod bo proizvodnja toplote zelo skromna.