Šoštanjski blok šest je dobra novica

Peter Novak vsaj v bližnji prihodnosti ne vidi možnosti, da bi obnovljivi viri zmogli nadomestiti klasične.

Objavljeno
08. maj 2012 21.42
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Ali naj v Sloveniji dokončamo šesti blok šoštanjske elektrarne, naj se lotimo gradnje drugega bloka krške jedrske elektrarne in ali naj Slovenija zgradi v Kopru terminal utekočinjenega zemeljskega plina? Šoštanj in Koper da, Krško morda tudi, svetuje prof. dr. Peter Novak, eden najbolj uglednih domačih energetskih strokovnjakov.

Pred štirimi tehničnimi sejmi, na katerih bo na celjskem sejmišču prihodnji teden mnogo vsebin namenjenih energetski učinkovitosti in prijaznosti do okolja, je Novak govoril o perspektivah domače in svetovne energetike. Znano je, da Evropa zahteva zmanjšanje oziroma stabiliziranje porabe energije. Fosilna goriva se dražijo, svet začenja opuščati jedrsko energijo, a ta bo morda še stoletje sopotnica človeštva. Gre za nekakšno prestrukturiranje virov, primat pa bodo zaradi novih tehnologij pridobivanja in odkritih zalog začeli prevzemati zemeljski plin in obnovljivi viri. Toda prehod ni mogoč čez noč in tudi premog bo v Evropi in svetu še najmanj pol stoletja pomemben energijski vir. Novak vsaj v bližnji prihodnosti ne vidi možnosti, da bi obnovljivi viri zmogli nadomestiti klasične. V Sloveniji bi ob pospešeni podpori sončni energiji morali več storiti tudi za energetsko obnovo obstoječih stavb, s čimer bi spodbudili proizvodnjo surovin, gradbeništvo in povečali BDP ter na drugi strani zmanjšali porabo fosilnih goriv. Toda po njegovem zelena energija sama po sebi ne zagotavlja ničelne rasti porabe, izboljšuje pa kakovost življenja.

Novak je poudaril, da v polemikah o šestem šoštanjskem bloku prevladujejo napačne informacije. Šesti blok je moral biti s prvotnih 400 povečan na 600 megavatov moči prav zaradi novih tehnologij, ki zagotavljajo najboljši izkoristek pri takšni velikosti, prav nove tehnologije pa so investicijo podražile. »V ZDA zdaj končujejo gradnjo 600-megavatnega bloka na rjavi premog, ki bo stal 1,6 milijarde ameriških dolarjev (1,23 milijarde evrov), v Vietnamu 620-megavatnega bloka za 1,5 milijarde ameriških dolarjev (1,15 milijarde evrov). Šoštanj s ceno 1,2 milijarde evrov torej ni predrag, obenem pa si Slovenija z njim kupuje 40 let časa, da s fosilnih virov preide na obnovljive. Bo pa Šoštanj v Evropi, ki šele prav začenja podobne gradnje, končan med prvimi in bo Sloveniji zagotavljal stabilen vir energije po sprejemljivi ceni. Obenem je blok pripravljen na poznejšo vgradnjo naprav za odvzem ogljikovega dioksida,« pravi Novak.

Po njegovem je nujen tudi plinski terminal v Kopru, za katerega je slovensko znanje razvilo do okolja popolnoma sprejemljivo tehnologijo uplinjanja, ki bi omogočil dodatne zaslužke v petrokemijski industriji. Prav prihodnje potrebe Evrope in sveta po tehnologijah za proizvodnjo in rabo energije doma in v industriji pa so po Novaku tudi priložnost slovenskega gospodarstva.

Domače in tuje gospodarstvo bo zadnje dosežke in novosti s tega področja predstavilo tudi na štirih sejmih, ki se bodo v Celju začeli 15. maja. Gre za bienalne sejme Energetika, Terotech-Vzdrževanje, Eko ter Varjenje in rezanje. Prav odziv razstavljavcev, teh bo kar 723 iz 30 držav, kaže, da recesija mnogim panogam ne škodi pretirano. Predstavili bodo celovite, inovativne rešitve na področju energetike in ekologije za poslovno javnost in gospodinjstva, ponudili bodo odgovore o energetski učinkovitosti v ogrevanju, hlajenju in prezračevanju, obetajo se prikazi primerov dobrih praks v novogradnji in obnovi stavb, vse dni pa bodo na sejmišču občanom brezplačno svetovali svetovalci energetske svetovalne mreže Ensvet.