Spodbudni premiki v agroživilstvu

Stopnja samopreskrbe ključnih proizvodov se je lani zvišala. V SD predlagajo znižanje sedanje stopnje DDV za osnovna živila.

Objavljeno
11. oktober 2012 23.18
SLO.,L J., TRZNICA, 9.6.2011, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Stopnja samooskrbe se je pri večini proizvodov lani v primerjavi z letom prej zvišala, izboljšali so se tudi ekonomski parametri v slovenskem kmetijstvu.

Spodbudni premiki, predstavljeni v poročilu o gibanjih v kmetijstvu, živilstvu, gozdarstvu in ribištvu v lanskem letu, ki ga je pripravil Kmetijski inštitut Slovenije (KIS), so potrditev ustreznih ukrepov prejšnje vlade pri premagovanju krize v tem resorju, je prepričan predsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Dejan Židan, nekdanji kmetijski minister.

Stopnja samooskrbe se je po podatkih iz omenjenega poročila pri večini ključnih proizvodov lani v primerjavi z letom prej zvišala: pri žitih na 69 odstotkov, pri zelenjavi na 37 odstotkov in pri mesu na 85 odstotkov. Rast faktorskega dohodka je bila petodstotna, bruto dodana vrednost pa se je zvišala za sedem odstotkov. Ekonomski rezultati kmetijstva so se na agregatni ravni zaradi dviga cen drugo leto zapored nekoliko izboljšali, pomemben napredek pa se je zgodil tudi v gozdu. Posek se je povečal za 15,5 odstotka in je dosegel 3,9 milijona kubičnih metrov, kar še vedno predstavlja le 71 odstotkov možnega posega.

Pri proizvodnji živil smo lani sicer zabeležili rast, a je treba izboljšati poslovni izid panoge, poudarja Židan. Primanjkljaj pri blagovni menjavi agroživilskih proizvodov se je lani povečal za deset odstotkov in je dosegel 982 milijonov evrov.

Za nadaljevanje pozitivnih trendov v SD predlagajo znižanje sedanje stopnje DDV za osnovna živila, tiskane medije in knjige na šest odstotkov ter na dva odstotka za ekološka živila. Izpad iz tega naslova bi nadomestili z uvedbo novega dohodninskega razreda (50.000 do 60.000 bruto dohodka letno). Splošno stopnjo DDV pa bi začasno, dokler ne bo pričakovanih učinkov predlaganih strukturnih reform in ukrepov za pospešitev gospodarske aktivnosti, zvišali za tri odstotne točke.