Štirinajst dni za svobodo semen

Nadzor nad semeni pomeni nadzor nad celotno prehransko verigo.

Objavljeno
04. oktober 2012 23.17
ace/galicija
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Društvo Porevit se je do 16. oktobra pridružilo svetovnemu dogodku Fortnight of Action (Štirinajst dni akcije) v okviru pobude za svobodo semen (Seed Freedom). Nadzor nad semeni namreč pomeni nadzor nad celotno prehransko verigo.

Jure Peternel, predsednik Ekološkega društva Porevit, pravi, da energije ne vlagajo radi v opozarjanje na težave, saj je takšnih gibanj že kar precej, temveč jo raje vlagajo v iskanje konstruktivnih rešitev. Kot pravi, sta pristopa »deli in vladaj« ter »širi in nadvladaj« človeštvo pripeljala do trenutnih razmer, kar se vidi tudi v obravnavi semen.

Semena so namreč pomemben del sobivanja. »Igrajo ključno vlogo pri ohranjanju življenja. V sebi nosijo gensko zapuščino celotne zgodovine in so temelj za prihodnje življenje. Semena povezujejo med seboj tudi generacije kulturnih rastlin, zato nadzor nad njimi pomeni nadzor nad celotno prehransko verigo.

Naravna semena so samoobnovljivi vir. Iz semena zraste rastlina, ki rodi nova semena. Nekateri ljudje se dobro zavedajo, da kdor nadzoruje semena in s tem hrano, ta nadzoruje ves svet, zato ni čudno, da so semena postala zelo pomembna strateška surovina,« pravijo v Porevitu.

Izginjanje semenske raznovrstnosti nas ogroža

Opozarjajo, da je po drugi svetovni vojni ostalo veliko proizvedenih eksplozivov in bojnih strupov neuporabljenih. Z manjšimi prilagoditvami so jih začeli spreminjati v gnojila in škropiva. Začela se je tako imenovana zelena revolucija. Ta način poljedelstva je zares povečal proizvodnjo hrane, hkrati pa je ustvaril veliko težav. Pretirano gnojenje je ubilo in razvrednotilo zemljo, ki ji je stalno treba dodajati hranila, za prilagojene škodljivce pa tudi vedno nova škropiva, kar je stalna praksa.

Razširitev posla so gensko spremenjene rastline, ki se jih da patentirati. Taka semena je treba kupiti vsako leto znova, saj nekatere rastline ustvarijo sterilna semena. »Iz trga in tudi iz obstoja je bilo izrinjenih ogromno vrst semen. Čeprav se tega zaveda premalo ljudi, smo priča svetovni semenski krizi. Izginjanje semenske raznovrstnosti ogroža prehransko varnost in kmetijstvo,« je prepričan Peternel.