Stresni test nukleark: tri priporočila Krškemu

Glede na oceno tveganj in priporočila evropske komisije je krška nuklearka med boljšimi na stari celini.

Objavljeno
04. oktober 2012 14.19
*lvi* JEK
P. Ž., Bruselj; Ma. Ja., Delo.si
P. Ž., Bruselj; Ma. Ja., Delo.si

Bruselj − Stresni test evropskih jedrskih elektrarn, za katerega se je EU odločila po lanski katastrofi v Fukušimi, je odkril varnostne pomanjkljivosti v skoraj vseh nuklearkah.

Testi − simulacija varnosti v primeru poplav, potresov ali letalske nesreče, ko običajni varnostni postopki zatajijo − na 134 reaktorjih so pokazali na številne potencialne nevarnosti, še posebej pri nuklearkah v Veliki Britaniji, Franciji in Španiji. Evropska komisija je ugotovila, da se nuklearke na Stari celini soočajo z vrsto problemov − od pomanjkljivih naprav za zaznavanje seizmoloških aktivnosti do nepopolnih kriznih načrtov za primer nesreče.

Kljub temu evropska komisija ne priporoča zaprtja niti ene nuklearke, ampak zgolj investicije v vrednosti več milijard evrov. Komisija ocenjuje, da bi stroški izboljšanja jedrske varnosti po Evropi znašali med 10 in 25 milijard evrov, in zahteva, da se vse izboljšave skrbno nadzoruje in zaključi do leta 2015.

»Evropska unija se mora naučiti lekcije iz Fukušime in še bolj zmanjšati tveganja za jedrske nesreče v Evropi,« piše v poročilu, ki ugotavlja še to, da v nekaterih državah niso uvedi niti izboljšav, za katere so se dogovorili po jedrskih nesrečah na Otoku treh milj in v Černobilu.

Krškemu tri priporočila

Glede na oceno tveganj in priporočila evropske komisije je krška nuklearka med boljšimi na stari celini. Priporočila Slovenija so tri: prenova meril glede seizmičnih tveganj, uresničitev načrtov za nabavo dodatne opreme za zagotavljanje varnosti v skrajnih primerih (denimo prekinitev zunanjega električnega napajanja) in čim prejšnja uveljavitev izboljšav menedžmenta v primeru hude nesreče. Konkretno, denimo, opozarjajo, da v Krškem še ni pasivnih ukrepov za preprečevanje eksplozije vodika. Krško je ena od nukleark, kjer so naredili analizo strmoglavljenja letala. Rezultati analize so tajni. Med primeri dobre prakse v JEK omenjajo zadostno količino mobilnih generatorjev za proizvodnjo elektrike.