Suša preteklih mesecev se še ni povsem končala

Proizvodnja hidroelektrarn je še vedno kar izrazito pod načrti. Vodnatost rek se bo začela še zmanjševati.

Objavljeno
07. maj 2012 21.59
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Občutek, da je padlo veliko dežja in da se je suša preteklih pet mesecev končala, je napačen za večji del Slovenije. Količine podtalnice se počasi povečujejo, še pozneje ob zmernem dežju pridejo na vrsto reke. Proizvodnja hidroelektrarn je tako še vedno kar izrazito pod načrti.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) imajo reke na območju zahodne, osrednje in vzhodne Slovenije zdaj srednje letne pretoke, v jugozahodni in južni Sloveniji pa so njihovi pretoki še vedno manjši od povprečnih za ta čas. Sava v zgornjem toku, Sora, Vipava, Idrijca in Koritnica so včeraj še zmerno naraščale, vendar se je to proti koncu dneva umirilo. Danes in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek postopoma zmanjševala.

To kažejo tudi zadnji podatki o proizvodnji hidroelektrarn. Dravske elektrarne Maribor (DEM) so presegle načrtovano proizvodnjo za štiri odstotke le 30. aprila, potem pa je proizvodnja padla. V nedeljo, 6. maja, so DEM proizvedle le še 77 odstotkov načrtovane elektrike (6730 megavatnih ur). Soške elektrarne presegajo načrtovano proizvodnjo tako rekoč ves teden – 30. aprila za 20 odstotkov, potem za nekoliko manj, v nedeljo, 6. maja, pa za 12 odstotkov (1741 megavatnih ur). Hidroelektrarne na spodnji Savi pa ves teden delujejo globoko pod načrti. V ponedeljek, 30. aprila, so proizvedle 54 odstotkov načrtovane elektrike, v nedeljo, 6. maja, pa le še 47 odstotkov (382 megavatnih ur).

V Ljubljani vode dovolj

V največjem vodovodnem sistemu v državi, v Ljubljani, je bilo skozi vso zimo in tudi pomlad po besedah direktorja Vodovoda - Kanalizacije Krištofa Mlakarja dovolj vode. V javni vodovodni sistem vsa voda pride iz podzemlja, kjer se niti izrazita nekajmesečna suša ni pretirano poznala razen v vodarni Brest na Ljubljanskem barju, ki se napaja iz pogorja Krima. Zdaj se tudi v vodarno Brest voda počasi nateka. »Tako na hitro ne gre, zares se bodo količine podzemne vode spremenile v dobrem tednu. Je pa dobro, da dežuje zmerno, sicer bi voda odtekla hudourniško,« je dejal Mlakar.

Težav ni bilo niti pri lokalnih vodovodih, ki jih upravlja Vo-Ka. Če bo veliko dežja, se po Mlakarjevih besedah lahko pojavi motnost vode.