Trgovci molčijo o zavržkih in donacijah

V trgovini nastane deset odstotkov odpadne hrane. Večino presežne hrane trgovci vrnejo dobaviteljem ali donirajo, ocenjujejo na Statističnem uradu.

Objavljeno
29. september 2020 06.00
Posodobljeno
29. september 2020 08.37
Trgovci pravijo, da si stalno prizadevajo, da bi bilo živil, ki jih je iz različnih razlogov treba zavreči, čim manj. FOTO: Leon Vidic/Delo
Izvršni direktor britanske trgovske verige Tesco Dave Lewis je prejšnji teden pozval trgovska podjetja, naj si postavijo cilje za zmanjšanje količine zavržene hrane ter o napredku pri zmanjševanju redno obveščajo javnost. V Veliki Britaniji je 45 podjetij, vključenih v državni akcijski program za odpadke in vire (Wrap), zmanjšalo količino zavržene hrane za 180.000 ton oziroma 332 milijonov evrov. Slovenski trgovci podatkov o tem, koliko neprodane hrane zavržejo ali donirajo, (še) niso pripravljeni deliti z javnostjo.»Konkretnih številk vam ne moremo posredovati, saj gre za konkurenčno občutljive podatke,« so zapisali v ...