»Ulov« v Krki je bil letos k sreči manjši

Po dveh desetletjih potapljači najdejo le še kakšno posledico objestnosti.

Objavljeno
04. oktober 2014 20.04
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Mršeča vas – Klub za podvodne aktivnosti (KPA) Novo mesto je včeraj pripravil tradicionalno, 21. akcijo čiščenja rečnega dna reke Krke Eko 2014 – potapljači za čisto Krko. Na prošnjo domačinov so jo čistili v Mršeči vasi pri Šentjerneju, kjer namerava občina kmalu podreti stari leseni most in zgraditi novega.

Na območju Mršeče vasi so potapljači čistili dolenjsko lepotico že tretjič, nazadnje pred tremi leti, ko so iz vode še prinesli za velik kontejner odpadkov. Tokrat je bil »ulov« bistveno manjši: ogrodje starega kotla za žganjekuho, čelada, nekaj steklenic, stara lončena posoda in nekaj avtomobilskih delov skupaj z dvema tablicama. Aleš Blatnik iz KPA se je s kolegi potapljači pošalil, da naj ju raje ne fotografiramo, ker bi lastnika morda zahtevala še avtomobila. Pred leti so imeli kar nekaj težav na račun povsod objavljenih najbolj zanimivih fotografij z lesenim ostankom stare puške, ki so jo potegnili iz Krke v Novem mestu.

Odpadkov pa je v Krki v vsem njenem toku bistveno manj kot pred dvema desetletjema, ko so jo novomeški potapljači začeli čistiti s pomočjo kolegov iz vseh slovenskih potapljaških društev in klubov ter tudi nekaterih z druge strani Kolpe. »Ko smo začeli čiščenje Krke od Žužemberka navzdol, smo bili smetarji. Iz vode smo vsak dan potegnili za več velikih kontejnerjev odpadkov, saj so ljudje zaradi neozaveščenosti in neurejenega odvoza odpadkov desetletja vse metali v Krko. Ko smo vlekli ven štedilnike, hladilnike, pralne stroje, avtomobilske karoserije in tako naprej, smo videli, da nas gledajo čudno in s slabo vestjo. Pomembno je, da je pomagalo. Zdaj najdemo v Krki le še kakšne prometne znake, nakupovalne vozičke, steklenice, ki »padejo« v vodo iz objestnosti, od starih odpadkov pa tiste, ki so pod muljem in mivko in jih odkrijejo kakšne spremembe, kakršne so bile nedavne poplave,« je povedal Aleš Blatnik.

Novomeški potapljači – v KPA je 60 članov, od tega dobra polovica aktivnih z najmanj desetimi potopi na leto – vztrajajo pri čistilnih akcijah, da ljudje vidijo, da so še tu in da bedijo nad morebitnim metanjem odpadkov v reko. Zaradi visoke in motne vode je bila tradicionalna akcija čiščenja Krke letos prestavljena za ves mesec. To se je poznalo na udeležbi, saj je prišlo le 50 od običajnih 150 potapljačev, odpadke pa jih je iz vode, ki je imela 14 stopinj in dokaj dobro vidljivost, pobiralo malo več kot 20. Novomeški potapljači, ki so letos pripravili tudi že 20. odprtje sezone s ponovoletnim potom v Krko v Novem mestu, druženjem in razpravami o varnosti, kolegom po Sloveniji vračajo sodelovanje v čistilnih akcijah, zdaj pa se odpravljajo na jesenski potapljaški tabor na Krk, saj s tamkajšnjimi klubi zelo dobro sodelujejo. Sodelovali bodo tudi pri simboličnem potopu jeklenke v spomin na nedavno umrlega potapljača med potopom.