Umanotera: s postopno ukinitvijo škodljivih subvencij je mogoče ustvariti prihranke

V Umanoteri pričakujejo, da bo vlada v letu 2014 pripravila program celovite dolgoročne zelene proračunske reforme.

Objavljeno
09. oktober 2013 17.23
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Okoljska organizacija Umanotera je na komisijo DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti danes vložila vlogo za obravnavo spletne peticije Spremenimo minus v plus, ki jo je podpisalo 6000 posameznikov in več podpornih organizacij. Slovenija lahko po njihovem mnenju z zeleno proračunsko reformo postane zgodba o uspehu.

Peticija, ki poudarja, da mora država na krizo gledati kot na priložnost, kako porabiti manj za okolju škodljive investicije, je bila 16. septembra objavljena na spletnem portalu za aktivno državljanstvo Tretji člen. Do danes jo je podpisalo več kot 6000 posameznikov in podprlo več kot 100 organizacij, so sporočili iz Umanotere.

Predstavniki Tretjega člena so peticijo predali vladi že 20. septembra, a doslej niso prejeli nobenega odgovora. Zaradi aktualnosti tematike in povezanosti vsebine s procesom obravnave predloga proračuna za leti 2014 in 2015 v DZ pa obravnavo peticije na komisiji pričakujejo v najkrajšem možnem času.

Predstavniki Umanotere so o svojih predlogih za odpravo škodljivih subvencij v teh dneh obvestili tudi Evropsko komisijo in Mednarodni denarni sklad.

Podlaga za poziv je Umanoterino poročilo o ukinjanju škodljivih subvencij in uravnoteženju javnih financ s trajnostno vizijo, v katerem avtor Jonas Sonnenschein ugotavlja, da je bilo iz državnega proračuna v letu 2011 izplačano za 500 milijonov evrov škodljivih subvencij na področju energije, transporta in kmetijstva.

O možnostih za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja z zmanjšanjem takšnih okolju škodljivih subvencij so na izredni seji že razpravljali trije parlamentarni odbori, ki so vladi predlagali, da v okviru svojih pristojnosti preuči Umanoterin seznam okolju škodljivih subvencij ter do konca leta 2013 pripravi predlog njihovega postopnega zmanjševanja v naslednjem petletnem obdobju.

Iz vladnega proračunskega predloga za leti 2014 in 2015, ki je bil predložen DZ, po oceni Umanotere ni razvidno, da bi vlada ukinjanje škodljivih subvencij vključila kot varčevalni ukrep.

Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti zato predlagajo, naj DZ vladi naloži upoštevanje pričakovanja podpisnikov in partnerjev peticije, da bo v rebalans proračuna za leto 2014 transparentno vključen ukrep ukinitve škodljivih subvencij v višini vsaj 100 milijonov evrov, s tako privarčevanimi sredstvi pa bodo ohranjene pravice na področju zdravstva, izobraževanja, sociale, kulture in pokojnin.