Uradne kopalne vode v Sloveniji spet kakovostne

Še vedno je brez kopalnih vod večina države, od osrednje Slovenije do meje z Madžarsko.

Objavljeno
23. maj 2017 16.52
Oktobrski kopalci
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana - Preverjene kopalne vode v Blejskem in Bohinjskem jezeru, na morju in tudi na Nadiži, Soči, Krki in Kolpi so po poročilu Evropske okoljske agencije večinoma odlične kakovosti, vse pa izpolnjujejo zahtevane standarde. Kar 91 odstotkov voda dosega dobro ali odlično stanje.

Poročilo zajema analizo kakovosti vode na kopališčih v 30 državah. Skupaj zajema več kot 21.000 kopališč v 28 članicah EU ter v Albaniji in Švici. Od pregledanih vzorcev jih je 96,3 odstotka izpolnilo minimalne zahtevane standarde.

V Sloveniji so preverili vodo na 47 kopališčih, 21 na obali in 26 v notranjosti države. Najstrožje standarde, ki prinašajo oceno odlično, jih je izpolnilo 74,5 odstotka. Take so vode v Blejskem in Bohinjskem jezeru, na morju, in nekatere na rekah.

Neuradnih kopalnih voda je v Sloveniji veliko. Foto Ljubo Vukelič/Delo

Nove kopalne vode predlaga država. V Sloveniji pa je bilo še leta 2014 več (48) kopalnih voda kot letos, čeprav že leta občine pošiljajo pobude, da bi na seznam uvrstili nove kopalne vode, zlasti tiste, ki jih ljudje že uporabljajo, ne vedo pa, kakšne kakovosti so. Več takih vod je tudi v okolici Ljubljane, Celja in Maribora. Verjetno je tudi letos priložnost za uvrstitev v seznam in preverjanje kakovosti voda v kopalni sezoni.

Vode se izboljšujejo

Poročilo ugotavlja, da je kakovost kopalnih voda v Evropi iz leta v leto boljša. Še leta 2011 je bilo odlične kakovosti 78,1 odstotka pregledanih vzorcev, do lani se je ta delež zvišal na 85,5 odstotka.

Najbolj čiste kopalne vode imajo v Luksemburgu, na Cipru, Malti, v Grčiji in Avstriji. V teh državah je oceno odlično prejelo najmanj 95 odstotkov pregledanih kopalnih voda.

Poročilo tudi ugotavlja, da je voda v Sloveniji, Avstriji, Estoniji, Grčiji, na Hrvaškem, v Latviji, Litvi, Luksemburgu, na Malti, v Romuniji in Cipru na prav vseh pregledanih kopališčih ustrezne kakovosti.

Nekateri se ne ozirajo na začetek kopalne sezone. Foto Igor Zaplatil/Delo

Kopanje na kopališčih, kjer je voda slabše kakovosti, lahko namreč povzroča nekatere bolezni. Lani je bilo v Evropi takšnih kopališč 1,4 odstotka. Največji delež kopališč z vodo slabe kakovosti imajo na Irskem (štiri odstotke), v Veliki Britaniji in na Slovaškem (po tri odstotke).

Najbolj pa se je kakovost kopalnih voda poslabšala v Italiji. Tam je lani 100 pregledanih vzorcev dobilo oceno slabo, kar je 1,8 odstotka vseh.

Pred novo kopalno sezono

Poročilo EEA in Evropske komisije je tudi podlaga za začetek nove kopalne sezone. Ta v Sloveniji na morju traja od 1. junija do 15. septembra, na rekah in jezerih pa od 15. junija do 31. avgusta.