V Kranju bodo zmanjšali vodne izgube

Mestna občina Kranj kot prva uvaja napredni sistem upravljanja vodovodnih omrežij.

Objavljeno
04. oktober 2012 23.10
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Vodne izgube so v gorenjski prestolnici kar 42-odstotne, na leto načrpane količine pa se kljub povečevanju izgub v zadnjem času bistveno ne spreminjajo in se gibljejo okrog 10,5 milijona kubičnih metrov. S pomočjo projekta tehnične ekonomske optimizacije vodovodnega sistema (TEOVS) bodo izgube zmanjšali.

Projekt TEOVS je vreden 2,5 milijona, Komunala Kranj in Eltec Petrol pa bosta z njim v Mestni občini Kranj kot prvi občini v Sloveniji zagotovila nemoteno preskrbo s čim nižjimi stroški in zmanjšala vodne izgube v prihodnjih petih letih za deset odstotnih točk.

»Projekt TEOVS se bo financiral iz lastnega doprinosa in računamo, da bomo z zmanjšanjem izgub prihranili za stroške naložbe,« je pojasnil direktor občinske uprave Mitja Herak. Prednost tehnološko naprednejše rešitve pa je tudi ta, da bo mogoče na podlagi analiziranih podatkov učinkoviteje načrtovati preglede in vzdrževanje ter izvajati simulacije ob izrednih razmerah in navsezadnje tudi precej lažje načrtovati naložbe pri obnovi vodovodov. Koliko bo teh v prihodnjih letih, pa župan Mohor Bogataj ne ve, saj, kot je pojasnil, je vse odvisno od finančnih razmer.

Nameščajo merilno opremo in iščejo kritične točke

Kranjska komunala upravlja 17 vodovodnih sistemov v občinah Kranj, Šenčur, Cerklje, Preddvor, Jezersko, Naklo in Medvode, ki imajo skupaj 660 kilometrov vodov in 200 kilometrov priključkov. Od teh je daleč največji vodovodni sistem Kranj, ki s pitno vodo preskrbuje 59.500 prebivalcev in ima 13.680 vodovodnih priključkov. Njegova celostna obnova poteka od leta 2006, marca letos pa so po besedah vodje vodovoda Romana Štera začeli na obstoječe jaške nameščati merilno opremo.

S 47 merilnih točk tako zdaj že en mesec po brezžični zvezi vsakih 15 minut prihajajo v center za upravljanje v Zarici podatki o črpanju, prečrpavanju, distribuciji in hranjenju vode. Ti procesi se grafično prikazujejo na računalnikih, s programskim orodjem za hidravlično modeliranje aquis pa jih analizirajo. Skrbnik obratovanja vodovodnega sistema tako veliko lažje prepozna nepravilnosti v delovanju ter na podlagi ugotovitev lažje usmerja vzdrževalce in dežurne ekipe na terenu. Doslej so namreč v Komunali Kranj zgolj vedeli, koliko imajo izgub, niso pa vedeli, kje so kritične točke. S to senzoriko natančno vemo, kaj se na določenem območju dogaja z omrežjem, pravi Šter.

Porabijo 61 kubičnih metrov vode na prebivalca

Komunala Kranj v sedmih občinah na leto proda 22.000 porabnikom (hišni priključki) oziroma približno 92.000 prebivalcem 5,5 milijona kubičnih metrov pitne vode, od tega največ v Mestni občini Kranj, to je 3,4 milijona kubičnih metrov. Količina porabe vode na prebivalca v Kranju je lani znašala malo več kot 61 kubičnih metrov.