V Sloveniji zbrali 21.000 podpisov proti privatizaciji vodnih virov

V 28 državah članicah Evropske unije je bilo skupno zbranih skoraj dva milijona podpisov.

Objavljeno
12. september 2013 18.53
jer/Politika, kozarec vode, protokol, sestanki - Sobo
Ni. Č., Delo.si, sTA
Ni. Č., Delo.si, sTA
Ljubljana - Predstavniki sindikatov so državnim predstavnikom danes predali več kot 21.000 podpisov, zbranih v okviru evropske pobude Voda in komunalna ureditev sta človekova pravica! Voda je javna dobrina in ne blago!

»Veliko število podpisov kaže, kako pomembna dobrina je voda,« je dejala predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) Majda Marolt, ki je v Ljubljani predala 15.675 zbranih elektronskih podpisov. Preostale podpise na obrazcih v papirni obliki so predstavniki sindikatov tekom dopoldneva predali pristojnim upravnim enotam.

Kampanja, ki je na pobudo Evropske zveze sindikatov javnih uslužbencev, katere del je tudi SKVNS, potekala 17 mesecev, je bila po besedah Maroltove izjemno uspešna.

Evropska uredba je določala, da mora biti minimalno število podpisov zbranih najmanj v sedmih članicah. Cilj je bil močno presežen, saj je to mejo preseglo 13 držav.

»V Sloveniji bi morali zbrati 6000 podpisov, a smo jih zbrali več kot 21.000, trikrat toliko, kot jih je zahtevala uredba, kar kaže, da je voda tako pomembna dobrina, da bi morali to področje resnično urediti, z veliko mero odgovornosti in zavestjo, da jo ohranimo za prihodnje rodove,« je dejala Maroltova.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je že ob začetku kampanje podala pobudo, da bi pravico do vode zapisali tudi v ustavo. Po besedah Maroltove je pobuda naletela na odziv v državnem svetu.

»Državni svet je pobudo naslovil na državni zbor in vlado. Zdaj čakamo na odgovor, kako se bodo zadeve odvijale naprej,« je pojasnila Maroltova.

Po predaji podpisov imajo državni organi po vseh državah članicah tri mesece časa, da jih preverijo, potem pa jih bodo predali Evropski komisiji. Slednja se mora potem javno opredeliti do pobude, je nadaljnje korake še pojasnila predsednica SKVNS.

Na ministrstvu za notranje zadeve so potrdili, da so prejeli podpise. V skladu z evropsko uredbo morajo pristojni organi v treh mesecih preveriti predložene izjave o podpori.

Po končanem preverjanju bo ministrstvo za notranje zadeve organizatorju izdalo potrdilo o številu veljavnih izjav o podpori, so sporočili z ministrstva in ob tem dodali, da bo to prvo preverjanje tovrstne pobude v Sloveniji.