Varuhi rek: Čudoviti planet

Ljudje si mislimo, da lahko stvari iz narave preprosto vzamemo. A temu ni tako. Vsega enkrat zmanjka.

Objavljeno
28. april 2017 20.32
Urša Petrič
Urša Petrič

Rada potujem... izredno rada potujem! Še najraje tja, kjer je čim manj ljudi. In kjer lahko kolesarim, veslam, plezam ali deskam na snegu. Moje prvo daljše potovanje je bilo leta 2004, ko sem po končanem 4. letniku fakultete odšla za pol leta delat v Ameriko. Ker najraje preživljam prosti čas v naravi, sem prošnjo oddala v večino nacionalnih parkov. Na koncu sem odšla v Yellowstone National Park. Ne samo, da je bilo to najboljših šest mesecev dela, bila je tudi izkušnja, ki mi je pustila globoko zasidrano vedenje, da se naravo da in mora zaščititi.

Lani, na Balkan Rivers Tour prvi del, sem se priključila kot pomoč ekipi pri objavljanju slik na Instagramu. In tudi z udeležbo pri veslanju na Savi ter Soči. Letos sem še vedno aktivna v socialnih medijih, prav tako pa jih spremljam tudi na terenu. Zaradi službe mi žal ne uspe, da bi z njimi preživela cel mesec, zato sem se jim letos po akciji na Soči pridružila še v Črni gori.

Življenje z ekipo je pestro, prihajamo iz različnih koncev in opravljamo različne poklice. Kot diplomirana sociologinja delam v vlogi vodje marketinga v podjetju, ki je del korporacije. V BRT pa poleg objav na Instagramu proučujem še, kako uspeti na Twetterju in občasno kaj prispevam na Facebooku. Na terenu sem tudi tekač, nikoli namreč ne zmanjka stvari, ki jih je treba na hitro urediti, popraviti, zorganizirati.

Včeraj, ko sem se pridružila ekipi v Črni gori, je bila za mano pot čez celo Hrvaško in Bosno in Hercegovino. Tokrat mi dela družbo psička Laika, mali pes z velikimi ušesi. Ekipo ujamem v Virpazarju. Vsi so na polno pri delu, veslači na vodi, kopenska ekipa pa ravno ob cesti. Matic mi na hitro pove, da so mu v Podgorici vlomili v avto. Ničesar niso vzeli, samo vse so razmetali. Zakaj, se sprašujemo.

Odpravim se naprej v Virpazar, kjer se zvečer vsi zberemo ob večerji v krasni restavraciji - na ladji. Kar najprej opaziš, oziroma slišiš, je žabja serenada. Rok mi razloži, da s srečanjem s črnogorskimi mediji ni bilo nič. Da so jih prav vsi zavrnili! Čuti se velik razkol med ljudmi, ki živijo ob reki, nevladnimi organizacijami, ki se zavzemajo za ohranitev Morače in s tem Skadarskega jezera, ter hidroenergetskimi lobiji, ki imajo v rokah denar in s tem na svoji strani ljudi, ki sprejemajo odločitve, na lokalni in na državni ravni.

Zjutraj se odpravimo naprej. Ob Skadarskem jezeru vodi ozka zavita pot do majhne vasi Murići. Sredi vasi se v nebo dviga minaret mošeje. Ko pa prideš na obalo, ti zastane dih ob peščenih plažah in pogledu na majhne otočke. Vmes se nekajkrat ustavim, da slikam kakšen idiličen prizor. Ker drugače mi ne bo nihče verjel, kako lepo je tukaj. Preden se lotim pisanja sprehodim še Laiko, ki naravnost uživa ob skakanju v vodo. In razmišljam še o epilogu tega prispevka.

Živimo na čudovitem planetu, na katerem sobivamo z mnogimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Vedno si mislimo, da si stvari iz narave preprosto lahko vzamemo. Vendar temu ni tako. Vsega enkrat zmanjka. In tudi naš vpliv na naravo je ogromen. Vedno več jemljemo in vedno manj imamo razumevanja do ostalih prebivalcev Zemlje. Nekatere stvari so nepopravljive, med drugim je tudi uničenje, ki ga jez naredi na reki, do neke mere nepopravljivo.

V življenju se moramo večkrat vprašati, kako naša dejanja vplivajo na druge dejavnike, ki so pomembni za naš obstoj na tem planetu. Ali je hrana, ki jo pripeljejo iz drugega konca sveta res boljša? Kakšno uničenje pustijo za seboj plantaže sadja in zelenjave? Koliko energije se porabi za izdelavo naprav, ki jih uporabljamo v vsakodnevnem življenju in ali je res potrebno vsakoletno menjavanje? Zakaj se večkrat ne odločimo za nakup lokalnega izdelka? Ter, ne nazadnje, kaj lahko tudi sami storimo, da bo bivanje na našem panetu krasno za vse - ljudi, živali in rastline.

***

Urška Petrič je članica ekipe Balkan Rivers Tour.

***

Z vesli na pomoč rekam

Projekt Balkan Rivers Tour je projekt skupine okoljevarstvenih aktivistov in veslaških zanesenjakov, ki z veslaškimi podvigi na balkanskih rekah opozarjajo na velikopotezne hidroenergetske projekte v regiji, ki bodo, če bodo izpeljani, korenito in nepovratno spremenili podobo balkanskega vodnega bogastva. Balkan Rivers Tour je največji tovrstni projekt v Evropi in poteka pod okriljem zavoda Leeway collective, podpira pa ga WWF Adria in številne outdoor znamke.