Vaš flis je bil nekoč plastenka

Bolje ko bomo ločevali, večja je verjetnost, da bo embalaža postala nova surovina.

Objavljeno
24. februar 2012 14.34
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

V gospodinjstvih vse bolje ločujemo odpadke, kar kažejo tudi podatki pri komunalnih podjetjih. Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z ločeno zbranimi odpadki, kje se konča njihova pot? Bolje ko bomo ločili embalažo (jo odložili v pravi zabojnik in izpraznili), večja verjetnost je, da bo ta postala nova surovina. Pri komunalnih podjetjih ločeno zbrane odpadke prevzamejo družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Nato v sodelovanju s podizvajalci poskrbijo za sortiranje, sledi predelava.

Iz različnih vrst granulatov (glede na različne vrste plastike) proizvajalci izdelujejo veliko različnih izdelkov. Te lahko najdemo kot opremo v parkih ali kot elemente pohištva: klopi za parke, koši za smeti, mize za piknike; tu so tudi izdelki, ki so namenjeni označevanju in varnosti v prometu (npr. bloke za ločevanje parkirnih mest). Med izdelki iz reciklirane plastike so razni programi za prosti čas in otroke: razne podlage za igrišča, igrala, obroči hulahop in podobno.

Nekatere vrste granulatov je mogoče uporabiti tudi za shranjevanje hrane in pijače: plastenke, plastične embalaže za shranjevanje živil, vrečke, embalaža za jajca. Iz reciklirane plastike lahko izdelajo tudi krožnike in lončke za enkratno uporabo. In navsezadnje iz reciklirane plastike je lahko tudi vaš pulover iz flisa.

Z uporabo surovin iz odpadnega materiala prihranimo vrsto naravnih virov. Pri predelavi embalaže oziroma plastike pa prihranimo nafto, CO2 in vodo.

Delo v sodelovanju s Slopakom in finančno podporo mehanizma Life evropske komisije avtorsko avtonomno ozavešča bralce o pomenu ločenega zbiranja odpadkov in varovanja okolja. Temu je, poleg aktualnih objav v tiskanem Delu in na spletu, namenjena celotna stran Zeleno Delo.

Iz različnih granulatov proizvajalci izdelujejo različne izdelke.