Vlada je le odprla vrata za poroštvo za TEŠ6

Direktor TEŠ Simon Tot zdaj zagotavlja, da se cena projekta ne bo povišala, razen »v primeru višje sile.

Objavljeno
12. julij 2012 18.45
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Ministrstvo za infrastrukturo ugotavlja, da je Termoelektrarna Šoštanj »sledila sklepom vlade in opravila aktivnosti za znižanje cene oziroma optimiziranje stroškov TEŠ6«. Pridržalo pa si je pravico, da vlada ne podpiše pogodbe z Evropsko investicijsko banko, če se projekt podraži.

Kot ugotavlja ministrstvo za infrastrukturo in prostor, so v TEŠ in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) s pojasnili pretekli teden pokazali, da so upoštevali februarske sklepe vlade. Obenem opozarja, da vse pogodbe za izvedbo projekta še niso dokončno sklenjene in da je zdaj predvidena končna cena projekta le malo nižja od cene v četrtem noveliranem investicijskem programu (1,3 milijarde evrov). Vlada je sicer zahtevala, da se cena čimbolj približa ceni iz tretjega programa oziroma zniža na 1,18 milijarde evrov.

Poseg vlade koristen

Zato ministrstvo meni, da je treba ob sprejemanju zakona o poroštvu za 440 milijonov evrov posojila EIB sprejeti dopolnilo, ki bo vladi omogočilo, da pogodbe z EIB ne podpiše, če se bo vrednost projekta do takrat zvišala. Na ministrstvu so sicer prepričani, da so bili vladni sklepi smotrni, sicer bi cena projekta TEŠ6 skočila nad 1,5 milijarde evrov. Tega v TEŠ ne potrjujejo, so pa že povedali, da je poseg vlade pomagal, saj so s tem pritiskom lahko znova odprli pogajanja o pogodbi z Alstomom.

Direktor TEŠ Simon Tot zdaj zagotavlja, da se cena projekta ne bo povišala, razen »v primeru višje sile, denimo hujšega potresa«, saj je ob »normalnem poteku zelo malo odprtih zadev«. »Če bomo dobili poroštvo, cena TEŠ6 ne bo presegla 1,3 milijarde evrov,« je zatrdil. Tudi delavci Alstoma in drugih dobaviteljev ostajajo na gradbišču in bodo počakali na poroštva. Kot pravi Tot, jim zagotavljajo plačila glede na likvidnost podjetja, z vsemi dobavitelji pa se pogajajo vsak mesec. »V glavnem prosimo za odlog plačil do potrditve poroštva,« pravi Tot.

Poslancem zdaj lažje

Napovedi odločitve poslancev v odboru za finance Tot sicer ni tvegal, ampak glede na to, da so večinsko izrazili zahtevo, da se mora o zakonu o poroštvu najprej opredeliti vlada, je mogoče jutri pričakovati odločitev.