Z nezakonitim prevozom odpadkov ni težav

Varstvo okolja: Koprski policisti preverili 46 tovornjakov, od tega jih je 14 prevažalo odpadke brez nepravilnosti.

Objavljeno
21. september 2014 19.11
*jpo* poostren nadzor tovornjakarjev
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Kriminalisti in policisti koprske policijske uprave so ob nadzoru ugotovili, da pri čezmejnem pošiljanju odpadkov prek nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Fernetiči, ni težav. Opravili so nadzor nad 46 tovornjaki, nepravilnosti ni bilo.

Koprski kriminalisti in policisti so v začetku preteklega tedna v sodelovanju s finančnimi preiskovalci mobilnega oddelka finančne uprave na območju bivšega mednarodnega mejnega prehoda Fernetiči izvedli poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil, da bi preverili, kako je s čezmejnim pošiljanjem odpadkov. Pri zadnjem poostrenem nadzoru, ki ga je neposredno izvajalo šest kriminalistov in policistov, štirje finančni preiskovalci finančne uprave in dva inšpektorja inšpektorata za kmetijstvo in okolje, so preverili 46 tovornih vozil, od katerih jih je 14 dejansko prevažalo odpadke. V večini primerov je šlo, kot so sporočili s koprske policijske uprave, za odpadno železo ali mešane komunalne odpadke, ki so bili namenjeni za nadaljnjo predelavo. Vse kontrolirane pošiljke odpadkov so imele ustrezno dokumentacijo, tako da pri poostrenem nadzoru ni bilo odkritih nepravilnosti. Tudi na splošno na koprski policijski upravi ocenjujejo, da je okoljevarstvena problematika na njihovem območju ugodna, saj letos še niso zaznali kaznivih dejanj s tega področja – to je obremenjevanja in uničevanja okolja. So pa nadzorne naloge na tem področju ena od prioritet pri izvajanju uredbe o pošiljanju odpadkov.

Le dva primera kaznivih dejanj

Lani so sicer kriminalisti in policisti obravnavali le dva primera storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Na koprski policijski upravi ugotavljajo, da je na skrb za okolje bistveno vplivalo sprejetje direktive evropskega parlamenta in Sveta EU o kazenskopravnem varstvu okolja, ki je pripomogla k učinkovitejšemu izvajanju politike varstva okolja na celotni ravni EU, določa pa tudi kazniva dejanja s tega področja. Med drugim direktiva določa, da morajo biti kazenske sankcije za kršitelje učinkovite in sorazmerne. Po slovenski zakonodaji storilcem nezakonitih prevozov in pošiljk odpadkov poleg globe v višini 75.000 evrov grozi tudi kazenski pregon. Kazenski zakonik za tovrstna kazniva dejanja namreč predvideva zaporno kazen do 12 let zapora.