Z odpadki najbolj obremenjena pot proti Triglavu

Edini narodni park v Sloveniji, ki je tudi najbolj rekreacijsko oblegan izstopa tudi po količini odpadkov.

Objavljeno
23. avgust 2012 17.57
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slopak
Slopak
Avgust je mesec, ko se je ponavadi najbolj varno, zaradi znosnejših temperatur pa tudi prijetno odpraviti v hribe. Vendar množica ljudi za seboj pušča sledi, tudi take, ki v naravo, in še zlasti v narodni park, nikakor ne spadajo. Planinske koče se temu že prilagajajo.

V poletnih mesecih niso mravlje edine, ki množično okupirajo visokogorje, tja zahaja tudi vedno več planincev. Ti namesto zbiranja materiala, kot to počnejo majhne živalice, odvečnega odlagajo ob planinskih poteh in postojankah. Največ nezaželenih odpadkov je najti prav v Triglavskem narodnem parku.

V analizi stanja komunalne infrastrukture, ki so ga konec lanskega leta objavili na spletni strani Triglavskega narodnega parka, je razvidno, da po količini odpadkov na letni ravni izstopa Koča pri Triglavskih jezerih, kjer na dan v povprečju zberejo dobrih deset kilogramov smeti. S skoraj enakim obsegom odpadkov se soočajo tudi v Domu Planika pod Triglavom ter na Tržaški koči na Doliču.

Helikopter, žičnica, konji

V večini planinskih koč trdne odpadke sicer zbirajo in jih odvažajo v dolino. Na manj obljudenih postojankah je odvoz potreben ob koncu sezone, morda nekajkrat na leto, drugje morajo biti ti odvozi bolj pogosti. Odvoz odpadkov poteka na enak način kot oskrba koč – s helikopterjem, tovorno žičnico ali s konji.

Nekaj postojank ima lastne deponije. Za to namenijo poseben prostor, drvarnico ali zabojnik. Tam so si uredili tudi namenski prostor, da lahko odpadke sežgejo in kompostirajo. Z izjemo sežiganja na domu Planika imajo koče z največ odpadki te zadeve urejene. Podobna praksa velja še v sedmih kočah na območju Triglavskega narodnega parka.

Ponekod vodo zaračunajo

Poznamo tudi do okolja prijazne koče, kjer poleg ločevanja in kompostiranja določajo tudi obvezno uporabo lastnih spalnih vreč obiskovalcev, koše za odpadke v ženskih straniščih, imajo urejeno zbiranje odpadnih maščob in olja, v skrbi za čim manj odpadkov pa prepovedujejo uporabo pijač v pločevinkah in plastenkah. Nekatere uporabo vode zaračunajo, da je obremenitev za okolje v visokogorju, ki je še posebej občutljivo, čim manjša.

Najbolje odnesti s sabo

Še največ pa kot ljubitelj gora lahko prispevate tako, da odpadke, ki jih v polnih nahrbtnikih nesete v gore, prinesete tudi nazaj in odložite bodisi v izhodiščnih točkah ali odnesete domov. V nahrbtniku je vedno dovolj prostora za plastično vrečko, aluminijasto folijo od sendviča in plastenko, katere vsebina vas je odžejala na poti navzgor.