Z recikliranjem prihranimo naravne vire in energijo

Zaradi predelave odpadkov v nove materiale nam bo namesto 83 smrdelo še 17 odlagališč.

Objavljeno
11. julij 2013 14.31
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo

Ste se že kdaj vprašali, kaj recikliranje pravzaprav je, kako poteka in kakšen je njegov pomen za ohranitev narave? Recikliramo zato, da prihranimo naravne vire in energijo, zmanjšamo emisije toplogrednih plinov in delež odpadkov, ki končajo na deponiji.

Z eno pločevinko za tri ure gledanja TV

Recikliranje odpadkov ima velik energijski prihranek. Reciklaža ene same pločevinke iz aluminija prihrani toliko energije, da bi z njo lahko gledali televizijo tri ure. Na letni ravni v Evropi recikliramo 2,5 milijona ton kovinske embalaže in tako prihranimo skoraj štiri milijone ton ogljikovega dioksida. Ljudje smo pomemben del te verige z ločevanjem in pravilnim odlaganjem odpadkov. Nič manj pomembno pa ni, kako odpadke odlagamo – da jih očistimo, stisnemo, iztočimo in razstavimo.

Po uradni evidenci Agencije za okolje (Arso) je v Sloveniji evidentiranih 41 odlagališč, od tega jih 17 obratuje, 24 pa jih je v fazi zapiranja. V primerjavi z letom 2006, ko je bilo teh 83, se je njihovo število zmanjšalo za več kot polovico, precej prav zaradi recikliranja.

Uspešno ločevanje za uspešno reciklažo

Da je reciklaža uspešna, morata biti predhodno zagotovljena uspešen sistem zbiranja in sortiranja odpadkov. Za recikliranje so primerni tako papir, steklo, kovinska embalaža, plastična embalaža, les kot tudi gume. Te vrste odpadkov pravilno ločimo že v domačem okolju, na ekološkem otoku ali v zbirnem centru. Od tam pa potujejo v predelavo, kjer jih sortirajo, očistijo in predelajo v material za nove izdelke. Podjetje Slopak ima v tem procesu pomembno vlogo, saj kot družba za ravnanje z odpadno embalažo te odpadke zbere in jih preda v recikliranje.

Kaj in kako nastane

Recikliranje konzerve poteka v več stopnjah. Po tem, ko odpadke sortirajo in jih stisnejo v bale, s pomočjo magneta izločijo železne delce in jih z valjem zravnajo. Pod visoko temperaturo jih stopijo in tekočino zlijejo v kalup. Tako nastane reciklirana konzerva, ki je pripravljena na novo polnjenje. Pri plastenkah morajo plastiko zmleti na majhne koščke in očistiti vseh nečistoč. Tudi pri tem procesu pomaga segrevanje, produkt, ki pri tem nastane, pa so majhne kroglice, imenovane granulat. Te uporabijo pri novih izdelkih bodisi pri novi plastenki, dresu, jopici bodisi spalni vreči … Če plastenke zmeljejo in steklo zdrobijo, majhni koščki pri segrevanju potrebujejo manj energije za utekočinjenje. S pomočjo kalupov se oblikuje nova steklenica.

Družba Slopak prek evropskega projekta Life: Ločujmo odpadke spodbuja ljudi, da ločujejo odpadke, jih motivira, da razmišljajo o odpadkih in kaj ti pomenijo za obremenitev okolja, hkrati pa uči, da je prispevek vsakega posameznika tisto, kar šteje. Hvala, ker ločujete odpadke.