Z vzhoda prihajajo oblaki

V Murski Soboti bo sončna elektrarna zadovoljila le desetino potreb

Objavljeno
03. december 2015 16.30
mfa_os sticna
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Po sončnem tednu, ko so sončne elektrarne po Sloveniji zagotavljale polovico in več potreb gospodinjstev, prihaja s severovzhoda slabše vreme. V soboto se bo razširilo na skoraj vso državo, sončne elektrarne bodo zato proizvajale manj elektrike.

V Novi Gorici bo danes štirikilovatna sončna elektrarna po napovedi EnergizAIR proizvedla 9,5 kilovatne ure (kWh) elektrike, kar bo zadostovalo za 87 odstotkov potreb povprečnega slovenskega gospodinjstva po elektriki. To po analizi Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Tesno ji bo sledila sončna elektrarna v Portorožu, saj bo proizvedla deset kWh oziroma pokrila 82 odstotkov potreb gospodinjstva, kar pomeni vse naprave, razen pomivalnega stroja, stanja pripravljenosti in zamrzovalnika. Precej zadaj bo po proizvodnji elektrarna v Novem mestu, s 5,9 kWh bo pokrila 54 odstotkov potreb. Manj kot polovico potrebne elektrike bo proizvedla elektrarna v Ljubljani, malenkost manj kot tretjino pa elektrarna v Lescah. V Mariboru bo sončna elektrarna proizvedla 3,1 kWh (28 odstotkov potreb), v Murski Soboti pa le 1,1 kWh, kar bo zadoščalo za devet odstotkov potreb oziroma za pečico, računalnik in pomivalni stroj.

V soboto slabše

V soboto se bo proizvodnja sončnih elektrarn v povprečju zmanjšala v vsej Sloveniji. Spet bo prva Nova Gorica, vendar s proizvodnjo le 5,4 kWh (49 odstotkov potreb), drugi bo Portorož s proizvodnjo 4,6 kWh, kar bo zadoščalo za porabo velikih gospodinjskih aparatov in razsvetljave. V Ljubljani bo sončna elektrarna proizvedla 2,7 kWh (24 odstotkov potreb), v Lescah 2,2 kWh (20 odstotkov potreb), v Novem mestu 2,1 kWh (19 odstotkov potreb), v Mariboru pa 1,9 kWh (17 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo spet proizvedla elektrarna v Murski Soboti, le 1,2 kWh, kar bo zadoščalo za hladilnik in računalnik.

Toplote spet manjka

Sončni kolektorji bodo danes lahko segreli 80-litrski bojler vode v Lescah, Ljubljani, Novi Gorici, Novem mestu in Portorožu, v Mariboru in Murski Soboti pa ne. V soboto bo prenesena toplota sonca 80-litrski bojler lahko segrela le še v Novi Gorici in Portorožu. Vendar je vsaka proizvedena kilovatna ura toplote iz sonca prispevek k zmanjšanju emisij in k blaženju podnebnih sprememb.