Zelena peresa letos o turizmu

Na tekmovanju Planeta Zemlje je sodelovalo 96 učencev in 43 dijakov, zlata priznanja bodo 21. aprila podelili štirim.

Objavljeno
17. april 2017 19.07
Kreativni center Poligon za Panoramo. Ljubljana, 18.04.2014
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana - Tema letošnjega tekmovanja za Zeleno pero, h kateremu društvo Planet Zemlja povabi učence zadnjih štirih razredov osnovnih šol in dijake srednjih šol, je bila Trajnostni turizem. Na šolskem tekmovanju, ki je prva od dveh stopenj državnega tekmovanja, je sodelovalo 96 učencev in 43 dijakov iz desetih osnovnih in štirih srednjih šol. Bronasto priznanje za kakovost prispevka si je prislužilo 52 učencev in 23 dijakov. Na državno tekmovanje se je na podlagi rezultatov šolskega tekmovanja uvrstilo 37 učencev in 18 dijakov.

Na prireditvi ob dnevu Zemlje, ki bo potekala 21. aprila ob 10.30 v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bodo podelili srebrna priznanja 35 učencem in 13 dijakom, zlata priznanja pa dvema učencema osnovnih šol in dvema dijakoma srednjih šol. Letošnje tekmovanje podpira evropski poslanec iz vrst Zelenih Igor Šoltes.

Zeleno pero je edino tekmovanje te vrste v Sloveniji. Od leta 2014 ga organizira društvo Planet Zemlja, zadnji dve leti pa uživa tudi podporo zavoda za šolstvo. S projektom želi organizator mlade spodbuditi k dejavnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi njihovo zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem okolju.

Zmagovalni prispevki so po koncu tekmovanja objavljeni na straneh mladih eko novinarjev.

Vedno velika konkurenca

V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja. Prijavilo se je 367 dijakov in učencev. Zeleno pero 2014 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Gradbene šole in gimnazije Maribor, Škofijske klasične Gimnazije, Osnovne šole Trbovlje, Osnovne šole Pesnica pri Mariboru in Osnovne šole Hinka Smrekarja Ljubljana.

Leta 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero 2015 pa se je potegovalo 193 mladih. Zeleno pero 2015 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter Škofijske klasične gimnazije Šentvid.

Lani se je na tekmovanje prijavilo 17 šol, za Zeleno pero pa se je potegovalo 134 mladih. Zeleno pero 2016 je šlo v roke mladih eko novinarjev iz Osnovne šole Sostro in Škofijske Klasične Gimnazije Ljubljana.