Zemlja, veter, ogenj

Na energetskem forumu o ponovnem premisleku EU strategije.

Objavljeno
27. november 2015 18.31
TOPSHOTS-CHINA-ENVIRONMENT-POLLUTION
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik

Zagreb - Več kot očitne neučinkovite politike na področju obnovljivih virov energije zahtevajo nov premislek o energetski strategiji EU in novih mehanizmih, ki bodo manj odvisni od administrativnih in birokratskih vplivov. To je osrednje sporočilo zagrebškega energetskega srečanja.

Znane so zamisli, da želi EU do 2020 doseči tri podnebne in energetske cilje – zmanjšati izpuste CO2, povečati uporabo obnovljivih virov energije in postati bolj energijsko učinkovita. Medtem ko so pri doseganju prvih dveh ciljev države bolj ali manj učinkovite - tudi Slovenija pri tem ne zaostaja, je dejal Florian Haslauer, mednarodni energetski svetovalec iz A.T. Kearney -, se pri tretjem cilju pri marsikateri državi zatika, zlasti ker ni enotnega trga energije.

Da gre za zapleteno področje, je poudaril nizozemski strokovnjak Jacques de Jong, in dodal, da sta energija in okolje bila venomer in bosta v prihodnje tesno povezani. Ob tem je spomnil na glasbeno R&B skupino Earth, Wind& Fire (zemlja, veter in ogenj, glasbena skupina iz 70.let prejšnjega stoletja, op. a.), katere ime dodobra ponazarja zdajšnje okoljsko-energetske razmere. Po njegovih besedah na območju jugovzhodne Evrope nikakor ne bi smeli razmišljati le o območjih, namenjenih naftovodom, ki naj bi pripeljali energetsko blagostanje, ampak bi morali začeti razmišljati tudi o povečanju uporabe obnovljivih virov energije in o tem, kako postati krepko bolj energijsko učinkovita družba, ki bo omogočila tudi bolj konkurenčne cene in nižje cene za potrošnike.

Nič manj nepomembno pa ni bilo bržkone niti sporočilo predsednika hrvaškega energetskega društva Gorana Granića, da je vseeno treba biti pazljiv, saj, »evropska okoljska politika nikakor z različnimi regulatorji in priporočili ne sme omejevati energetskega trga, saj bi to navsezadnje vodilo do popolnega nadzora energetskega trga«, kar pa je povsem nesprejemljivo in bi »nekako spominjalo na neke prejšnje čase«.

Energetski forum je odprl kar nekaj vprašanj, med katerimi je ostalo neodgovorjeno, zakaj se nekatere države, še zlasti večje, izogibajo pristati na zmanjševanje izpustov CO2. Prav odgovori na to vprašanje so tudi osrednja razlika pri določanju poti, kako doseči zastavljene cilje pri določitvi energetske prihodnosti EU in navsezadnje posameznih držav.

Sicer pa je bilo v neformalnih pogovorih s sodelujočimi na zagrebškem energetskem Forumu mogoče slišati, da niti najmanj ni bilo nepomembno sporočilo ameriškega podpredsednika Josepha Bidena v Zagrebu na nedavnem izrednem vrhu procesa Brdo-Brijoni. Takrat je namreč ameriški podpredsednik dejal, da ima ta regija precejšen potencial, tudi na področju energetike in energetskih možnosti, vendar pa da je preveč ovir zaradi drobnjakarstva na mnogih zadevah. »Rak korupcije še vedno preži in krade ljudem priložnosti, ki jih tako potrebujejo,« je namreč takrat dejal ameriški podpredsednik Biden.